Vivaldis Årstidene i et nordlig perspektiv

Henning Kraggerud overfører spennvidden vi opplever i naturen direkte til musikken i en fantastisk versjon av Vivaldis 'Fire Årstider'. Nyinnspillingen med Kraggerud og NOSO Kammerorkester gis ut på SIMAX (Grappa) idag. 

Årstidenes ekstremvær

Årstidene er spesielle her i nord. Henning Kraggerud overfører spennvidden vi opplever i naturen direkte til musikken. Det ekstreme – vinden, snøen, kulden, nedbøren, tøværet og varmen – er i fokus når Kraggerud sammen med Erik Fosnes Hansen tolker Vivaldis De fire årstidene i toner og ord. Kraggeruds spill i disse kjente fiolinkonsertene er suverent – og sammen med Arctic Philharmonic Chamber Orchestra har han satt en ny standard for Quattro Stagioni.

På Vivaldis tid var Europa faktisk inne i «Den lille istid» og årstidenes temperaturspenn lignet Norge i dag. Kraggerud har sammen med forfatter Fosnes Hansen tatt utgangspunkt i en norsk vinkling på årstidene. Kraggerud har med seg sitt eget band i denne unike innspillingen, og sammen gjør de en modig og forfriskende tolkning av Årstidene – samtidig som de legger til noe nytt.

Mellom årstidene

Inspirert av Kremer og Desyatnikovs sammenfletting av Vivaldi og Piazzolla, har Kraggerud inkludert fire av sine egne komposisjoner mellom årstidene. De utvalgte stykkene skaper nye assosiasjoner omkring verdens mest spilte klassiske verk, og inkluderer: «Preghiera» (Brodskykvartetten, 2012), «Equinox» (NOSO, 2015), «the last leaf» (Britten Sinfonia, 2014) og den ferske «Victimae Paschali» (2016). Kraggeruds stykker kommenterer og kontrasterer stemningene hos Vivaldi, men er også tidsmessig plassert mellom årstidene, så det dannes et hjul med åtte eiker. Toneartsmessig knyttes det nye forbindelser slik at «Våren» atter kan begynne, og komplettere syklusen etter Kraggeruds siste verk.

Stormfullt liv

Verket følges i bookleten av en poetisk tekst fra Fosnes Hansen, som relaterer Vivaldis årstider til det norske klimaet. Teksten – som på konserter fremføres av forfatteren selv – tar for seg Vivaldis liv og historie: fra fattige kår, via kort virke som prest og musikklærer, til suksess over hele Europa, og nedturen han opplevde sent i livet – utdatert og umoderne.

Fosnes Hansen viser en rød tråd gjennom sonettene som ble trykket med notene til Vivaldis verk i 1725. Sonettene «skildrer scener fra årstiden som musikken følger i detalj.» Fosnes Hansen leser Vivaldis historie inn i musikken og sonettene og gir oss forsterket forståelse av både komponist og verk.


Albumet er ute på GRAPPA nå. Kan kjøpes på NOSO sine ordinære konserter og på nett ved å følge denne linken: grappa.no

Henning Kraggerud

Henning Kraggerud er en ledende fiolinist som gjør seg stadig mer gjeldende som komponist. Han kombinerer en usedvanlig vakker tone og skjønnhet i uttrykket med blendende virtuositet. Henning er kunstnerisk leder for NOSO Kammerorkester (Arctic Philharmonic), som under hans ledelse har gjort seg ytterligere bemerket som et energisk orkester som gjerne utfordrer tradisjonene, til nasjonal og internasjonal anerkjennelse.

Han har vært solist med alle norske symfoniorkestre og en rekke utenlandske, og gjort en rekke innspillinger, blant annet av Griegs sonater, samt Sibelius' og Sindings konserter. Som kammermusiker har han samarbeidet med musikere som bl.a. Leif Ove Andsnes, Martha Argerich, Stephen Kovacevich, Bugge Wesseltoft, Truls Mørk og Kathryn Stott. Han har også vunnet en rekke priser, inkludert Spellemannsprisen i 2008

Erik Fosnes Hansen

Erik Fosnes Hansen er en prisvinnende norsk forfatter. Han debuterte som forfatter med Falketårnet som 20-åring, men hans store gjennombrudd var med sin andre roman, “Salme ved reisens slutt” fra 1990. Denne boken ble en stor kritiker- og salgssuksess i et utall land, og er oversatt til over 30 språk. 

I dag er Fosnes Hansen er kjent både som forfatter, restaurantanmelder og låtskriver. Til tross for lang tid mellom hver bok, må Erik Fosnes Hansen regnes som en av norges mest anerkjente forfatter og har mottatt en rekke litteraturpriser og også Spellemannsprisen for beste tekstforfatter. 

I 2016 kom Fosnes Hansens nyeste roman Et hummerliv i handelen, ti år etter den forrige: Løvekvinnen. Sistenevnte fikk han Bokhandlerprisen for og den ble filmatisert i 2006 med Rolf Lassgård i hovedrollen.