Verdens nordligste kammermusikkfestival

Svalbard er sykt langt nord. Svalbard er essensen av Arktis. Svalbard er stedet du reiser til for de ekstreme og magiske opplevelsene.

Tenk deg at du lever et travelt liv i en europeisk storby. Ditt forhold til natur er parken på hjørnet, og dyreliv er noe du forbinder med hunder i bånd og ekorn i parken. Se så for deg at du flyr inn over et fantastisk landskap. Flyet lander, snøfokken står og det er mørkt selv om det er midt på dagen. Likevel er det akkurat nok lys til at du legger merke til at det ser ut som om mønstrene i ellene er tegnet inn med kullstift av høyere makter. Du forlater flyet med en lett angst for at en isbjørn lusker et sted blant alt det hvite, men velger å stole på at guiden som tar deg med på hundesledetur og grottevandring, vet hva hun driver med. Etter en intens dag, kommer du inn i varmen og får smake fantastisk mat, av rene lokale råvarer, tilberedt med kraft og krydder. Du er stappmett og overveldet, men skal snart avslutte dagen med en klassisk konsert, levert med innlevelse, presisjon og inderlighet. Orkesterspill på høyt internasjonalt nivå. 

– Vi skal skape verdens nordligste kammermusikkfestival! – Catharina Bilsbak, programsjef NOSO
Foto: Photo:Aggie Peterson
The Project Board recently met in Longyearbyen Photo:Aggie Peterson

– Vi skal skape verdens nordligste kammermusikkfestival! Sier en oppglødd prosjektleder, Catharina Bilsbak, som til daglig jobber som programsjef for Nordnorsk Opera og Symfoniorkester – eller Arctic Philharmonic, som orkesteret heter i utlandet.

Med nedlagte kullgruver og kutt i arbeidsstokken, går Svalbard-samfunnet i en ny retning. Reiseliv, mat og opplevelser er den nye satsninga for en bærekraftig fremtid for Svalbard – og norsk aktivitet og tilstedeværelse på øygruppa er viktig i et geopolitisk perspektiv.


Synergieffekter
– Dette er spennende og har stort potenisale, så jeg har stor tro på dette! sier reiselivssjef i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll. – Festivalen vil være et nytt og viktig tilskudd i arbeidet med å utvikle Longyearbyen og Svalbard som helårsdestinasjon. Det å skape nye tilbud i perioden oktober - januar, har prioritet i reiselivets planer fremover, og de bynære opplevelsene vurderes som helt essensielle for vår videre utvikling som et bærekraftig reisemål, sier reiselivssjefen.

– Vi kan dra nytte av det internasjonale nettverket vi har og som vi til daglig opererer i, både for å innhente solister og dirigenter fra øverste hylle, og for å friste publikum til å ta turen til Svalbard. Etter mange turnéer, innspillinger og samarbeidsprosjekt i utlandet, opplever vi at stadig er følger oss, sier Bilsbak.

The General Manager of Visit Svalbard, Ronny Brunvoll
– Festivalen vil være et nytt og viktig tilskudd i arbeidet med å utvikle Longyearbyen og Svalbard som helårsdestinasjon. – Ronny Brunvoll, reiselivssjef Svalbard

Sterke bånd 
Kultursjef i Longyearbyen Lokalstyre, Roger Zahl Ødegård gleder seg over prosjektet.

- Longyearbyen lokalstyre ser fram til å være med i etablering av en kammermusikkfestival på Svalbard i samarbeid med NOSO og en gruppe ildsjeler på Svalbard. Det er stor aktivitet i kulturlivet i Longyearbyen og byen er også rik på festivaler. Den klassiske musikken har etter hvert også fått godt fotfeste – ikke minst takket være NOSO som jevnlig de siste årene har besøkt byen med små og store ensembler. Vi tror også at en øket satsing på presentasjon av klassisk musikk vil være til stor inspirasjon for elevene i Kulturskolen, sier han.

NOSO/Arctic Philharmonic har allerede sterke bånd til øygruppa i nord.

– Nå ser vi på mulighetene for å tilføre noe mer, og om vi kan dekke et behov som også speiler orkesterets arktiske merkevare og profil. Vi vil legge igjen flere spor og være enda mer relevante for samfunnet, sier Bilsbak.

Lokal forankring
– Vi ønsker at hele Longyearbyen skal brukes, at det skal arrangeres konserter i gruver, i kirka, på kafeer, på Huset og selvfølgelig i Kulturhuset – vi vil gi klassiske konsertopplevelser i alle slags formater, sier Bilsbak. En ny festival vil også involvere og engasjere lokalmiljøet i Longyearbyen. Det er viktig med lokal forankring og eierskap på Svalbard. Dette skal gjøres på Svalbardsamfunnets egne premisser, sier programsjefen.

Festivalen arrangeres første gang i november 2017. 

Arctic Chamber Music Festival

Skal være en årlig internasjonal kammermusikk-festival i Longyearbyen.

Tentativ dato for festivalstart er november 2017.

Festivalens prosjektstyre består av: Ronny Brunvoll, reiselivssjef Visit Svalbard, Leif Magne Helgesen, sokneprest, Roger Zahl Ødegård, Kultursjef Longyearbyen Lokalstyre, Kjerstin Askholt, Sysselmannen, Kim Holmén, internasjonal direktør Polarinstituttet, Tor Lægreid, direktør NOSO og Catharina Bilsbak, programsjef NOSO.

Pressekontakt:

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester
Aggie Peterson, Kommunikasjonsansvarlig
aggie@noso.no
Mob: 91537415