Til Nord-Norge med en «mission»

Ikke bare gleder hun seg stort til konsertene i Tromsø og Bodø. Stjernefiolinist Eldbjørg Hemsing kommer også for å lansere sin aller første plate. Med en helt spesiell «mission».

- Ja, det har blitt det, smiler hun.

Bakgrunnen er stykket hun skal spille under konserten Vinterdrømmer 8. og 9. mars i Tromsø og Bodø sammen med NOSO Symfoniorkester; en fiolinkonsert som har vært glemt og gjemt i en skuff i over hundre år.

Norsk. Hjalmar Borgstrøm.

Ikke hørt om ham? Slapp av, det har knapt noen andre heller.

- Utrolig vakker

Ikke en gang Eldbjørg Hemsing - før dirigenten og entusiasten Terje Boye Hansen sendte henne en stor bunke noter satt sammen av nettopp Borgstrøm. En bokstavelig talt bortgjemt skatt.

- Jeg må tilstå at de ble liggende en stund hos meg før jeg så på dem. Men da jeg fant denne fiolinkonserten ble jeg straks interessert. Den er utrolig vakker, smiler hun.

- Virtuos musikk, krevende å spille, men med veldig flotte melodier. Den er svært romantisk, men i 1914 var romantikken på hell og han lå kanskje litt etter sin egen tid, rent stilmessig.

Jeg ser innmari fram til å spille der.

Inspirert av Beethoven

Borgstrøm ble født i 1864 og var inspirert av komponister som Wagner og Beethoven.

- Han var blant annet i Leipzig og veldig skolert, sier Hemsing entusiastisk.

- Og musikken er veldig norsk. Jeg kan nesten se hjemtraktene; Valdres og Jotunheimen bak der når jeg spiller den.

For å få hørt Borgstrøms fiolinkonsert, sjekket hun ut om den noen gang har vært spilt inn. Men bare Norrlandsoperaens symfoniorkester hadde gjort det. Så hun bestemte seg for å gjøre det selv, sammen med Wienersymfonikerne.

Og plata - som også inneholder hennes innspilling av Sjostakovitsj´ fiolinkonsert - den lanseres samtidig med konsertene hennes i Nord-Norge. Plateslippet skjer i Stormen konserthus 9. mars, i forbindelse med konserten der.

Dagen før spiller hun i Tromsø.

- Min første plate!

- Det er en stor happening for meg! Min første plate! sier hun.

Til nå har hun spilt den live «et par ganger» med ungdomsorkestre.

- Men dette blir første gangen med et profesjonelt orkester.

- Borgstrøm har blitt en slags «mission» for deg?

- Ja, det har det. Jeg vil gjerne bidra til å få denne musikken fram i lyset igjen, sier svært sympatiske Hemsing.

At platelanseringen skjer i Nord-Norge er ingen tilfeldighet. I 2018 er Eldbjørg Hemsing Stormen-profil.

Leif Ove (Andsnes) har fortalt meg om Stormen før, og han sier det er Norges beste sal.

- En stor ære

- Det er virkelig en stor ære, bare det å bli spurt! Og det å være Stormen-profil gir meg en fin sjanse til å få et forhold til huset, publikum - og orkesteret. Nå har jeg et helt år til å bygge relasjoner.

For det blir naturligvis flere opptredener for Hemsing i Stormen dette året.

- Under musikkfestuka i august skal jeg spille Dvorak og Halvorsen, og det blir også en recital med den fantastiske og verdensberømte pianisten Simon Trpčeski fra Makedonia senere, sier hun.

Og bare så det er sagt: Stormen konserthus har hatt ei høy stjerne hos Eldbjørg Hemsing, lenge før hun besøkte stedet første gangen like etter nyttår. Da dukket hun nemlig opp som «overraskelsesgjest» under NOSOs Opergalla i Bodø.

- Leif Ove (Andsnes) har fortalt meg om Stormen før, og han sier det er Norges beste sal. Og nå har jeg vært der og sett selv. Et helt spesielt rom - et inspirerende å skape øyeblikk der. Jeg ser innmari fram til å spille der, sier hun.

Mission nr. 2

Resten av året hennes er belagt med oppdrag. Stor turné i Tyskland etter Borgstrøm-konsertene i Tromsø og Bodø - og enda et plateslipp i høst, da med Antwerpen symfoniorkester. Og filminnspilling. Hemsing er en av flere kvinner innenfor klassisk musikk som skal portretteres i en stor og internasjonal satsing.

Filmteamet kommer til Bodø for å gjøre opptak der - dagen etter konserten i Tromsø.

Du får et utrolig mye rikere liv med musikk.

Og før vi gir oss - Eldbjørg Hemsing har enda en «mission»:

- Ja. Og det er å nå de som ikke er det tradisjonelle publikum til klassisk musikk. Jeg mener at det første møtet med musikk er så fascinerende, og da må vi legge til rette for at de får en fin opplevelse, invitere inn på en fin måte, sier hun.

- Musikk er et mektig språk, emosjonelt. Og du får et utrolig mye rikere liv med musikk.

I tillegg til Borgstrøms Fiolinkonsert i G-dur, vil orkesteret spille Jean Sibelius´ Finlandia og Tsjajkovskijs Symfoni nr, op. 13 «Winter dreams» under ledelse av dirigent Eivind Gullberg Jensen.


Konserten «Vinterdrømmer» spilles i:

Kulturhuset i Tromsø 8. mars kl. 19.30

Stormen konserthus, 9. mars kl. 19.00

Eldbjørg Hemsing

- Eldbjørg Hemsing (f. 1990) begynte å spille fiolin som femåring, og allerede som seksåring opptrådte hun for blant andre kongefamilien i Nasjonaltheatret i Oslo.

- Debuten som orkestersolist kom i 2001, da hun opptrådte med Bergen filharmoniske orkester, Trondheim Symfoniorkester og Ashland Symphony Orchestra. Hun har senere opptrådt med en lang rekke orkestre.

- I 2005 vant hun førstepris i den tsjekkiske Kocian internasjonale fiolinkonkurranse, og samme år vant hun også Sparre Olsen-konkurransen.

- Hemsing er en allsidig musiker, og spiller også bratsj og hardingfele. Eldbjørg og søsteren Ragnhild  opptrer sammen som Hemsing-søstrene.

- I 2008 vant hun Virtuos, og ble norsk deltager i Eurovision Young Musicians, hvor hun vant publikumsprisen.

Foto: Lasse Jangås
STORMEN: Eldbjørg Hemsings første opptreden i Stormen i Bodø var en gjesteopptreden under NOSOs Operagalla like over nyttår i år.. Lasse Jangås