LYKKELIG SAMARBEID: Regissør Ingrid Forthun og NOSOs operasjef Espen Langvik.

Storsatsing på «Tosca»!

I 2018 satser NOSO stort på operaklassikeren Tosca av Giacomo Puccini, sammen med Kilden Opera og Opera Rogaland. Og det med to nordlendinger i helt sentrale roller.

Om Tosca

De første skarpe akkordene i Puccinis populære Tosca tar oss med inn i en verden med politisk uro, tortur og ubarmhjertig maktspill. I sentrum står lederen for etterretningstjenesten, Scarpia - en av operaverdenens virkelige bad boys. Hos ham går sadismen hånd i hånd med hans erotiske appetitt, særlig for sangerinnen Floria Tosca. Mens kjæresten hennes, kunstneren Mario Cavaradossi, tortureres, forteller Scarpia at prisen for å løslate ham fra politisk fangenskap er Tosca selv.

Tosca hadde sin første premiere i Roma i 1900, og handlingen er lagt til Napoleons beleiring av Italia hundre år tidligere. Tematikken er likevel tidløs. Scarpia´er finnes overalt i form av maktpersoner med et tilsynelatende vennlig ytre, men der vennligheten bare er et middel til å oppnå kontroll og få overtak. 

NOSOs operasjef Espen Langvik er både stolt og glad for samarbeidet – og hvordan prosjektet tegner.

- Det vi er med på nå er starten på noe nytt. At tre av Norges regionoperaer velger å samarbeide, er unikt. Det ligger både økonomiske og ressursmessige besparelser ved å samprodusere og samtidig gir det nyttig læring til oss som produsenter å få innsyn i andre operaproduserende selskapers arbeidsmetodikk.  

Fra sør til nord

- Dessuten er det jo veldig morsomt at samarbeidet går fra Kristiansand i sør til Nord-Norge, med en avstikker til Sandnes. Og selv om vi er tre samarbeidspartnere, vil hver region få sitt avtrykk på oppsetningen, sier Langvik.

For selv om solistene blir de samme på alle spillesteder, vil det i de tre regionene opptre regionale orkestre og kor.  

Nordnorsk hovedrolle

Hovedrollen som Tosca bekles av Nina Gravrok fra Narvik – som faktisk akkurat nå spiller samme rolle ved Den Norske Opera og Ballett.

- Hun er en av de få i Norge som kan gjøre den rollen, sier operasjef Frøydis E. Lind ved Kilden Opera.

I tillegg er Kristian Krokslett fra Bodø sentral i rollen som Spoletta.  

MODELLEN: Fra venstre Anette Werenskiold (kostymedesigner), Espen Langvik (operasjef NOSO), Frøydis E. Lind (operasjef Kilden), Dagny Drage Kleiva (scenograf), Ingrid Forthun (regissør) og Karl Bøe Skagen (daglig leder Opera Rogaland).


Tidsaktuell

Både scenemodellen og det kunstneriske teamet er nå presentert. Og teamet er plukket fra øverste hylle.

- Min drøm er gått i oppfyllelse – å gjøre Tosca. Puccini står meg nærmest som operakomponist, og Tosca er evig aktuell, sier operasjef Frøydis E. Lind ved Kilden Opera.

- Og dette er et virkelig samarbeid. Vi har det samme castet, vi har sammen funnet fram til Tosca og det kunstneriske teamet, og vi finansierer det sammen.  

Øverste hylle

Både Espen Langvik og Frøydis E. Lind gleder seg over at regissør Ingrid Forthun har takket ja til oppdraget.

- Alle som har jobbet med Ingrid sier at hun er en gave i livet.

Også Forthun selv er på gave-sporet:

- Hvilken gave det er å få lov til å gjøre dette! Det kunstneriske teamet var ikke satt da jeg ble spurt, så spørsmålet var: «Hvem vil du leke med?», sier den erfarne regissøren.

- Jeg har drømt lenge om å få jobbe med dirigent Peter Szilvay, og øverst på ønskelista mi over scenografer har Dagny Drage Kleiva stått. Hun er en nestor i Norge på scenografi og svært ettertraktet, og nå – endelig passet det! 

Medvirkende

Dirigent: Peter Szilvay

Regissør: Ingrid Forthun


Scenograf: Dagny Drage Kleiva


Kostymedesign: Anette Werenskiold


 

Floria Tosca: Nina Gravrok


Mario Cavaradossi: Christian Juslin


Baron Scarpia: Kosma Ranuer

Cesare Angelotti / Fangevokter: Trond Gudevold


Spoletta: Kristian Krokslett


Sciarrone: TBA         


Kirketjener: Jørgen Backer

- Et kjempe-cast!

Forthun er også svært glad for ensemblet på scenen.

- Vi har et kjempe-cast! Og Tosca er blant de mest spilte i verden. Vi blir aldri ferdig med Puccini, sier hun – og røper at handlingen i denne produksjonen vil bli lagt til i dag.

- Det er ikke vanskelig å finne regioner i verden som er relevante for stykket, som opprinnelig ble skrevet for over hundre år siden. I Tosca snakker vi om en verden hvor det ikke er plass for kjærligheten, eller regimekritikk. Her er det imidlertid plass til forfølgelse, overgrep, maktmisbruk, vold og drap, sier regissør Forthun.

- Vi skal derfor innom groteske ting som tortur, drap og seksuelle overgrep. Men også kjærligheten. Størst av alt er kjærligheten. Og vi skal møte det sterke, modige mennesket som står opp mot makta med sin egen integritet.  

Sterk musikalsk leder

NOSOs operasjef Espen Langvik er svært tilfreds for at den musikalske ledelsen er i trygge hender.

-Peter Szilvay er den mest spennende operadirigenten i Norge som ennå ikke har en internasjonal karriere. Den er rett rundt hjørnet, og Peter er glødende opptatt av opera. Han har dessuten et temperament som passer Tosca, smiler Langvik.  

Spilles fra sør til nord

Innøving og premiere vil foregå i Kilden, før turen går til Bodø, Harstad og Tromsø. Deretter står Sandnes Kulturhus for tur.

Premieren i Kristiansand er satt til september 2018. I Nord-Norge skal den settes opp i Bodø, Harstad og Tromsø.

Både solister, dirigent og et profesjonelt operakor på 16 sangere følger hele produksjonen, mens de regionale orkestrene (KSO, NOSO Symfoniorkester og Stavanger Symfoniorkester) spiller på sine steder.

OPERASJEFENE: Karl Bøe Skagen (daglig leder Opera Rogaland), Frøydis E. Lind (operasjef Kilden) og Espen Langvik (operasjef NOSO).