NY INNSPILLING FRA SYMFONIORKESTERET

NOSOs symfoniorkester ELSKER tuba. På sin ferske innspilling ”Øystein Baadsvik plays tuba Concertos” har de kastet seg over tre tubakonserter!

Tubavirtuosen Øystein Baadsvik har vært solist med NOSOs symfoniorkester flere ganger. En av de tre konsertene på plata er skrevet av solisten selv.

- Som musiker er du takknemlig når en komponist tør å la verket forbli ”halvferdig” og la musikeren fullføre verket gjennom sin fortolkning, sier Baadsvik. Det har han forsøkt å gjøre med sin egen Concerto for Tuba and Chamber Orchestra.

- Det krever tillit – noe som selvsagt er enklere når du er både komponist og solist selv, fleiper Baadsvik.

Stilmessig har konserten elementer fra ulike ulike hold; fra kraftfulle, romantiske melodilinjer via minimalistisk klokkespill til jazzinspirert driv.

Dirigentens gave

Også symfoniorkesterets førstedirigent Christian Lindberg har komponert en av konsertene; Panda in Love. Lindberg er en erfaren komponist av blåserkonserter, med trombonekonserten Arabenne fra 1997-98 som sin debut.

- Først og fremst er Panda in Love en virtuos tubakonsert, komponert til den store tubaisten og min gode venn Øystein Baadsvik, sier Lindberg om det sekssatsige verket.

”Spøkelsesskurtresker”

Den siste konserten er den eneste som ikke er skrevet av en messingblåser. Til gjengjeld fikk Jon Øivind Ness Edvardprisen for trombonekonserten The Dangerous Kitten i 2010. Han utfordrer både instrumentets og solistens ytterpunkter i tubakonserten Bogey Thresher - direkte oversatt ”spøkelsesskurtresker”. Både navnet og musikken gir assosiasjoner til gamle skrekkfilmer.

Bogey Thresher er en ensatsig perle, som utfyller de to andre tubakonsertene både klanglig, tonalt og formmessig. Til sammen utgjør de tre konsertene et kjærkomment bidrag til det nordiske tubarepertoaret.