Da gudene vandret på jorden

Det fantes en tid da gudene var sårbare, ergjerrige og mektige, en tid da de vandret på jorden. Fra skapelse til ragnarok er en innføring i de norønne mytene om gudene, skapelse og ragnarok – verdens ende. Stykket er skrevet av Tor Åge Bringsværd, som selv skal fremføre teksten. Konsertforestillingen presenterer også nyskrevne verk av åtte ganske så forskjellige komponister. 

– Vår gamle gudelære er – etter min mening – rett og slett et av de mest spennende, originale og tankevekkende forsøk som overhodet finnes på å beskrive vår indre og ytre virkelighet – fange livet og tilværelsen med ord og poetiske bilder, sier Tor Åge Brngsværd.

Bringsværd har jobbet med norønn mytologi i flere tiår, og han kan forklare hvorfor mytene fortsatt har kraft.

– Noe som fascinerer meg er at dette er en religion og en mytologi hvor tingene ikke er tegnet svart/ hvitt. Det er en verden av gråtoner ... jotnene er for eksempel ikke bare onde. Odin og Tor har venner blant dem, sier Bringsværd.

Sammenliknet med andre eventyrlige fortellinger, enten det er moderne fantasy eller gamle myter, skiller det norønne univers seg ut.

– Når vi leser myter og eventyr fra andre kanter av verden, så vet vi at det vil nok gå bra for den guden det handler om, uansett hvor mørkt det kan se ut. Det er som med James Bond og Indiana Jones – de klarer seg. Men når våre gamle norrøne guder er i knipe, da er det virkelig farlig – for på den måten er de som oss: De kan bli alvorlig skadet og de kan dø, sier han.

Forestillingen varer kun en time. Hvordan fortelle om skapelse til ragnarok på så kort tid?

– Det er umulig. Likevel skal jeg gjøre så godt jeg kan, sier Bringsværd.

– Det er umulig. Likevel skal jeg gjøre så godt jeg kan. – Tor Åge Bringsværd

Nyskreven musikk

Musikk er en vesentlig del av forestillingen. Åtte komponister har fått i oppdrag å skrive ny musikk. Bestiller er Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, og prosjektet er særlig aktuelt i år, hvor Norsk Komponistforening fyller 100 år. Henning Kraggerud er kunstnerisk leder og selv en av komponistene som har bidratt med musikk.

– Jeg har sett partiturene, og det ser spennende og lovende ut. Komponistene har svært forskjellige tilnærminger til oppgaven, men besetningen binder likevel sammen, sier han.

Kraggerud har jobbet med flere forfattere tidligere.

– Jeg har vært stor fan av Bringsværd i flere tiår som leser, og foreslo ham for programrådet, sier han. 

Pioner

Bringsværd er en pioner innen norsk science fiction. Han har produsert en lang rekke romaner, noveller, barnebøker og hørespill, og han er fortsatt aktiv som 77-åring. Han er kjent for science fiction med samfunnskritisk snert, men også med sitt arbeid med norønn mytologi. Barnebokserien Vår gamle gudelære tar for seg hver sine guder og myter. Første bok kom ut i 1985. I 2016 ble alle disse samlet sammen og gitt ut i ett bind.


Forestillingen har sin uroppsetning i Tromsø. Både tekst og musikk og er bestillingsverk fra NOSO. Musiiken er skrevet av komponistene Michael Grolid, Bente Leiknes Thorsen, Ewa Serafin, Ståle Kleiberg, Christian Lindberg, Peder Barratt-Due, Marcus Paus og Henning Kraggerud. 


Spilles på Verdenteateret i Tromsø, 9. februar kl. 19.00. Kun få billetter igjen. Klikk her for mer informasjon.

De fleste av komponistene vil være til stede under urfremførelsen.