Dirigent for NOSO Symfoniorkester, Christian Lindberg.
Dirigent Christian Lindberg

Lyden av storbyen

Rhapsody in Blue er blitt en slags kjenningsmelodi for 1920-tallets Amerika, snart hundre år etter urfremførelsen. Førstedirigent Christian Lindberg ser på dette som slitesterk musikk hvor alle musikalske nivåer er med.

Stykket åpner med en enslig klarinett som sender tankene til jødisk klezmer-musikk, et nikk til komponisten George Gershwins egne russisk-jødiske bakgrunn, før orkesteret fyrer løs. – Gershwin blander flera stilarter som klassisk, jazz, musical, filmmusikk. Man må være temmelig hjemme i alla disse stilartene for å kunne yte musikken rettferdighet, sier førstedirigent for NOSO Symfoniorkester, Christian Lindberg.

Rhapsody in blue blander ikke bare musikkstiler, men også lyden av datidens Amerika. Stil og tempo forbindes med 1920-tallets glamour, “the roaring twenties” og Gershwins målsetning var å lage et «musikalsk kaleidoskop av Amerika», som krysser lyden av moderniteten og kulturelle møter.

Jeg husker også første gang jeg dirigerte stykket, det var helt fantastisk! – Christian Lindberg, førstedirigent for NOSO Symfoniorkester

Tidløs
Det er nesten hundre år siden Rhapsody in blue ble urfremført, men er fortsatt kjent og elsket i dag. Musikken er brukt i flere filmer, blant annet The Great Gatsby (2013) og Fantasia 2000. Som med Beethovens femte eller Tchaikovsky´s pianokonsert er dette slitesterk musikk med hvor alle musikalske nivåer er med: skjønnhet, dybde, karisma, virtuositet, livskraft og kvalitet, sier Lindberg.

Den karakteristiske klarinett-åpningen er noe av det som gjør at man ikke glemmer musikken. – Jeg husker første gang jeg hørte klarinetten trille og gli mot den vidunderlige første durakkorden. Den biter seg fast. Jeg husker også første gang jeg dirrigerte stykket, det var helt fantastisk!

Torsdag og fredag inneværende uke kan du oppleve dette og flere mesterverk i Tromsø og Bodø.

Verdenskjente solister

Solistene vi møter er den verdensberømte pianisten og komponisten Roland Pöntinen, som har spilt for The London Proms og symfoniorkestre over hele verden. Han er også årets Stormen-profil i Bodø, og vil dermed få sjansen til å bli godt kjente med Nord-Norge i år.

Anna Larson, mezzosopranen som skal synge Bernstein denne kvelden, hare en lang og internasjonal karriere bak seg, og er sett på som en av Sveriges store stjerner. Hun har blant annet sunget med Berlinerfilharmonikerne og hun var nominert til Grammy i 2005.