Lise Davidsen
Soprano Lise Davidsen

Lise Davidsen - har verden som sin arena

Mye blir forandret når man plutselig får status som Norges største operatalent.

Lise Davidsen (29) fikk ikke opera inn med morsmelken. Ingen i familien drev med musikk. Lise spilte håndball og tenkte hun skulle bli vernepleier som moren sin. 

- Det er ikke sånn at jeg blir kjent igjen på gaten, sier Lise Davidsen og ler. Operastjerner er nemlig ikke helt som andre stjerner. Man blir ikke kjendis av å vinne verdens viktigste operakonkurranser, bli hentet til de store scenene i Europa, og bli kalt “Den nye Kirsten Flagstad”.   Det står ingen fans og ber om autografer utenfor den anonyme utleie leiligheten i Frankfurt, der Lise sover og spiser mellom prøvene på Wagners Ring. Lise synes det er helt greit.

-Det som er viktig for meg er at jeg får lov å gjøre noe jeg liker og er god på. Og at stemmen min får utvikle seg på en riktig måte. De er sånne ting jeg må tenke på, sier 29-åringen som har kontrakter til langt ut i 2018, og som i 2017 skal synge tittelrollen i Ariadne auf Naxos i NOSO sin oppsetning. - Jeg får jo mange tilbud og det er vanskelig å si nei. Men det er ganske tøft, det er mye å sette seg inn i, nye krevende roller, ambisiøse oppsetninger og  masse reising og nye hotellrom og leiligheter. Alt er nytt for meg, sier Lise, som det siste året har tilbragt over hundre døgn på reise, og innrømmer at det er stunder der hun lengter hjem. - Men man venner seg nok til det etterhvert. Dette er jo mitt første år med dette kjøret.

Hun er et av de største vokaltalentene jeg noen gang har hørt. – Operasjef Per Boye Hansen, Den Norske Opera & Ballett

Ikke planlagt
Hvis noen hadde sagt til Lise som 15-åring, at hun skulle bli omtalt som det største norske operatalentet man har sett på lenge, og leve et liv, der hun bare tilbringer noen uker hjemme og resten på hotellrom og utleie-leiligheter i Tyskland, England, Spania, Italia - hadde Lise bare ledd.

Lise vokste opp i Stokke i Vestfold. Drev med håndball, spite litt gitar og sang i kor, og stilte ofte opp og sang i bryllup og bursdager. Singer-songwriter låter. Opera hadde hun ikke noe forhold til, - Jeg tror ikke må ha vært 17 år første gang jeg opplevde en operaforestilling.

- Når skjønte du at det var noe eget ved stemmen din?

- Det var vel da jeg begynte å synge i kor, og på Kulturskolen, og etterhvert på Grieg akademiet. Da jeg flyttet til København og begynte på Opera akademiet der, hadde jeg nok begynt å tenke at dette kanskje var noe å satse på.

- Å bli operasanger er vel ikke et yrke som passer for alle. Hva må til, i tillegg til en stor stemme?

- Mange snakker om sangtalent, men de er jo så mye som skal klaffe. Man må kunne takle å stå på en scene, takle de høye forventningene til å prestere og være sterk mentalt. I tillegg må du synes det er greit å leve et liv med ekstremt mye reising. Jeg må si det er ganske annerledes enn jeg trodde.

She has a striking voice with a beautiful gleam and serious heft. – The Times
Lise Davidsen

Forventningspress
I fjor plukket Lise Davidsen med seg førstepremien i flere av verdens mest prestisjefylte operakonkurranser; Belvedere-konkurransen i Amsterdam, Placido Domingos Operalia i London, og Dronning Sonjas Internasjonale Musikk konkurranse. Det er ikke bare stort, det er rett og slett eksepsjonelt. Og det er ikke alle sangere forunt å bli omtalt I The Times på denne måten: «Norwegian soprano Lise Davidsen, aged 28, is the real deal… she sealed her win with singing that was strong and technically flawless, and put her name at the top of the list of young singers of her generation» Financial Times

- Så mye suksess. Er det lett å bli litt høy på seg selv?

- Nei, du kommer ganske fort ned på jorda. Men jeg blir litt skremt at det nå er så høye forventninger til meg.  Jeg er veldig redd for ikke å leve opp til dem.

Utenfra ser det ut som om du bare plukker priser og oppdrag lekende lett.  Ligger det mye blod, svette og tårer òg motgang bak??

- Hmm ... Det ser alltid lett ut på konsert, eller det er jo det jeg prøver å få det til å se ut som. Men det har vært mange ganger jeg ikke synes at det har vært så gøy når selvtilliten har vært dårlig. Og det er kanskje den som er mitt svakeste ledd. Auditions, timer, prøver og alle mulige situasjoner hvor jeg har opplevd at jeg ikke var god nok og derfor spurt meg selv om det er dette jeg skal drive med. Men ryktene sier at man aldri slutter med slike perioder, men jeg føler meg litt bedre rustet nå enn for bare fem år siden, så det er jo en fremgang.

 
Venner og yoga 
Den lille fritiden Lise har, forsøker hun å bruke på venner og familie. 

Jeg liker å være sammen med vennene mine, og må innrømme at det er, deilig å ha venner som driver med noe helt annet. Som driter i om jeg jobber i Frankfurt eller Tromsø, eller om jeg har fått en eller annen pris.

Selv om det er i en koffert Lise Davidsen “bor” mest for tiden, er det i København hun har hjemmet sitt. Og samboeren sin. Som er regissør.

- Er det en fordel å ha en kjæreste som jobber med noe av det samme?

- Jeg vet ikke om det er en fordel, men jeg setter utrolig stor pris på å være sammen med en som forstår presset og usikkerheten i dette yrket, uten at man hele tiden skal forklare seg.

- Hvordan fungerer det når du reiser så mye?

- Forholdet mener du? Det er vanskelig å være lenge fra hverandre, men vi prøver så godt vi kan å planlegge i god tid slik at det ikke blir for lange perioder uten at vi ser hverandre. Også kan han gjøre en del av jobben sin "hjemmefra" eller altså der jeg må være, sier Lise, som prøver å lage seg et slags system i dette omflakkende livet. Spise, sove, øve, trene

- Det er viktig for meg å holde meg i form, så jeg prøver å trene litt. Jeg liker å drive med yoga, og når jeg ikke skal synge liker jeg å trene styrke. Det får jeg et slags kick av.

- Alle rundt deg mener du kan nå langt. Hva tenker du selv? Hvor høye er dine ambisjoner?

- Jeg vet ikke helt hvor høye de er, men målet er å bli så god som mulig slik at jeg kan jobbe på et høyt kunstnerisk nivå så lenge jeg synger. Jeg er ganske i starten av karrieren min, så jeg håper at jeg har et bedre svar om noen år når jeg har holdt på litt.

Stjerneskuddet Lise Davidsen (29)

Sopran, fra Stokke i Vestfold

 • Har mottatt flere priser og vunnet prestisjetunge konkurranser:
 • Léonie Sonning talentpris og Danish Singers Award 2014
 • Førsteplass i Operalia konkurransen i London, 2015
 • Førsteplass i Dronning Sonja Internasjonale musikkonkurranse, 2015
 • Trippelvinner av Belvedere sangkonkurranse i Amsterdam, 2015
 • Statoilstipendet på en million kroner, 2015
 • HSVC Aix-en Provence prisen, 2015
 • Her synger Lise i tiden fremover:

  Frankfurt Opera, Glyndebourne festivalen, Zurich Opern, Wiener Staatsoper, Den Norske Opera, Nordnorsk Opera og Synfoniorkester, Teatro Real, Madrid.

  Lise debuterer i rollen som Ariadne med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester i mars 2017.

  Les mer om den spennende produksjonen her.