Kunstnerisk leder med klare visjoner

Amerikanske Tim Weiss er allerede godt på vei med å lære seg norsk og er klar for sin nye rolle i NOSO. Med seg over Atlanteren har han konkrete planer om hvordan han skal samle orkesteret i en felles kunstnerisk visjon.

1. august tiltrådte amerikaneren Tim Weiss som ny kunstnerisk leder for NOSO Sinfonietta i Bodø. Flere av NOSO sitt faste publikum har allerede stiftet bekjentskap med ham på konsertene Spektakulær Spektral (2015), Thread! (2016) eller Great American Songbook (2017). Da har de fått oppleve en engasjert person, ikke bare som leder for musikerne, men også en som har stor omtanke for publikum. Tim forteller og forklarer om musikken underveis i konsertene, som kan bli en lærerik opplevelse for publikum. Hans formidlingsengasjement kommer også studenter til gode - ved Oberlein Universitetet i Ohio, USA, der Tim har fast engasjement som en kunnskapsrik og ettertraktet foreleser.


Hvordan har det vært å komme til Norge og å jobbe med musikerne i NOSO? Har dere «funnet tonen»?
 
- Jeg bare elsker å jobbe med musikerne her i NOSO, de er ikke bare fantastiske musikere, med de er også vidunderlige å jobbe med. Vi har det så hyggelig sammen, både mellommenneskelig og musikalsk. Jeg gleder meg til hver reise hit!


Hvorfor er det viktig for et orkester å ha en sterk kunstnerisk leder, og hvordan planlegger du å ta denne rollen?
 
- Det er et interessant spørsmål, særlig med tanke på en sinfonietta, som ligger et sted mellom et kammerorkester som ikke alltid har en dirigent, og et fullt symfoniorkester hvor dirigenten har en tydelig lederrolle. I en sinfonietta er jo tross alt alle medlemmer solister på sitt instrument, så hver stemme er helt essensiell. Min metode er å ha en sterk kunstnerisk visjon for hvordan jeg ønsker å tolke et verk, men samtidig tillate individuelle uttrykk og musikalitet.

 
Hvordan var ditt første møte med NOSO Sinfonietta?
- Jeg kom hit og gjorde konserten Spektakulær Spektral, som hadde et program skrevet av franske, engelske og amerikanske spektralkomponister. Spektralmusikk har en fascinerende tilnærming til komposisjon, og har vært med på å skape så mange interessante nye verk og har påvirket musikk i nye retninger. Denne konserten var veldig spesiell, fordi vi urfremførte et verk som var skrevet spesielt for NOSO Sinfonietta -  av en nær venn av meg.  

- De beste resultatene kommer når vi alle klarer å enes om en felles kunstnerisk visjon, og min oppgave er å samle oss så godt som mulig mot det. – Tim Weiss, kunstnerisk leder NOSO Sinfonietta
Foto: Marte Antonsen, Big Picture
Tim Weiss trives i Stormen Konserthus Marte Antonsen, Big Picture

Er det noen norske komponister du liker godt? 
- Å, det er så mange, og så mange fler jeg ser frem til å oppdage og bli kjent med! Jeg liker særlig godt musikken til Arne Nordheim, Lasse Thoresen, Rolf Wallin og Henrik Hellstenius. De er alle veldig forskjellige, men på en eller annen måte er de også sammenkoblet.  


Har du noen andre kunstarter du liker særlig godt?
 
- Ja, jeg er veldig glad i billedkunst og dans. Jeg elsker å bruke en ettermiddag på museum. 

 
Fortell oss litt om din bakgrunn, og hva annet gjør du når du ikke dirigerer musikk? 
- Så klart! Familien min er veldig viktig for meg. Kona mi og jeg liker å dra på turer og jeg liker godt å sykle. Jeg håper at jeg får syklet når jeg kommer til Norge! Alle aktiviteter utendørs er herlig. 

Fakta om Tim Weiss

  • Underviser og er leder av Samtidsmusikk-studiet ved Oberlin Musikkonservatorium i Ohio, USA.
  • Har vært musikalsk leder ved Oberlin Contemporary Music Ensemble i 23 år.
    Behersker et stort repertoar innen samtidsmusikken og er kjent for å gjøre krevende og modige programmeringer.
  • Mottok the Adventurous Programming Award fra the League of American Orchestras.
  • Har ledet orkestre som New York Philharmonic, Orchestra 2001 i Philadelphia, Eastman Broadband Ensemble, BBC Scottish Symphony; Britten Sinfonia i London og Melbourne Symphony i Australia.
  • Hans utdannelse er fra Royal Conservatory i Brussel, Belgia og Northwestern University og University of Michigan, USA.

Er det noe du kan fortelle om Tim, som ikke alle vet? 
- Hmmm, godt spørsmål. Jeg er født på Papua New Guinea, fordi mine foreldre var utstasjonerte der som misjonsarbeidere. Tilbake i USA var moren min organist og kordirigent i kirken i mange år, og det er der mine første musikalske minner kommer fra.  Som tenåring bodde jeg i San Diego, California og da var jeg helt oppslukt av surfing – jeg må innrømme at jeg skulket skolen altfor mange ganger, for heller å gå på stranden. 

På universitetets nettsider kan studenter gi vurderinger av sine professorer, og tidligere studenter av Tim Weiss beskriver han som "...en brilliant musiker og en morsom og sprø type. Han får musikk som tilsynelatende høres umulig ut, til å bli mye lettere å forstå." Andre priser ham for sin tydelighet: "Hans direksjon er klar, presis og passende til musikken". En annen student konkluderer med at Tim er "...en utrolig god dirigent, mentor og person." Nordnorsk Opera og Symfoniorkester ser frem til spennende år med Tim Weiss, både for våre musikere og ikke minst for publikum!

I november kan du møte Tim på to konserter i Bodø. Les mer om konsertene Historien om en Soldat og Solsanger.