Kiberg-odysséen på NRK Hovedscenen

I løpet av andre verdenskrigs første måneder rømte mer enn hundre mennesker fra Øst-Finnmark til Sovjetunionen, på flukt fra den tyske okkupasjonsmakten. Mange av dem gikk inn i sovjetisk krigstjeneste. Operaen KibergOdysséen er historien om disse som ofret liv og helse som hemmelige agenter i eget land.

Lørdag 13. mai kl 20.30, vises en dokumentar, laget av Tundrafilm på NRK Hovedscenen, med en rekke utdrag fra operaen. NOSO Sinfonietta spiller og solister er blant annet Anneli Drecker, Lilly Jørstad og Bror Magnus Tødesen.

Operaoppsetningen var et samarbeid mellom Festspillene i Nord Norge, NOSO, HT og Barents Event.

I løpet av andre verdenskrigs første måneder rømte mer enn hundre mennesker fra Øst-Finnmark, nærmere sytti av dem fra fiskeværet Kiberg, over det korte havstykket til nabolandet Sovjetunionen. De fleste var kommunister på flukt fra den tyske okkupasjonsmakten. Mange av dem gikk snart i sovjetisk krigstjeneste. De ble etterretningsagenter bak fiendens linjer, partisaner, i sitt eget fedreland, på oppdrag for Sovjetunionen.

Krigsårene ble en nærmest overmenneskelig prøvelse, både for partisanene, familiene og hjelperne deres. Bare halvparten av partisanene overlevde krigen. Andre, også dem som hjalp dem, ble tatt til fange, torturert og henrettet.

Så kom sviket. I Sovjetunionen ble noen av partisanene sendt til årelange straffer i Stalins fangeleirer. De som vendte tilbake til Norge ble stemplet som samfunnsfiender.

De som vendte tilbake til Norge ble stemplet som samfunnsfiender.

For i Norge var det ”gutta på skauen” sin versjon av frigjøringskampen som ble til den offisielle krigshistorien. Finnmarkingene hadde kjempet for feil alliert. Jernteppet hadde senket seg over Europa, og det skulle ta femti år før partisanene fra Finnmark fikk en slags oppreisning.

Operaen KibergOdysséen er Finnmarks-partisanenes egen historie, betent og underkommunisert helt opp til vår tid. Operaen går dypt inn i den brutale krigshverdagen, sulten, frosten, frykten og døden. Den rører også ved sårene som ble skapt etterpå i den kalde krigens Norge. KibergOdysséen forteller en historie som påvirker mennesker i Finnmark den dag i dag, en historie som snur om på de tradisjonelle heltehistoriene fra norsk motstandsbevegelse. De handlet om guttene som dro til England og Sverige. De som fikk hederen og medaljene. Finnmarks-partisanene møtte taushet og mistanke i den kalde krigens Norge.

KibergOdysséen ble oppført bare fem ganger. I dokumentarfilmen om operaen får vi oppleve scener fra forestillingen i samspill med dokumentarisk materiale. Vi følger også opphavskvinnen, den samfunnsengasjerte norske operasangeren Anne-Lise Berntsen, og hennes kolleger i arbeidet med oppsetningen.

Filmen om KibergOdysséen er basert på denne norske samtidsoperaen som igjen er inspirert av Homers greske heltetragedie om den lange reisen og lengselen etter å komme hjem. Filmen løfter ikke bare Finnmarks-partisanene fram i lyset. Den er også en heder til Anne-Lise Berntsen (1943 – 2012), en av Norges store internasjonale operastjerner etter Kirsten Flagstad. Historien i filmen formidles gjennom originale fortellergrep hvor musikken står sentralt.

Regi: Hilde Korsæth
Produksjon: Tundra Film
i samproduksjon med Pomor Film og North-West Broadcasting TV21

Om operaen

Om filmen

Foto: Valerij Gavel
Valerij Gavel
Foto: News on Request
Fra venstre: Andreas K. Elvenes (Helmi), Siv Irén Misund (Birgit), Bror Magnus Tødenes (Fritjof), Terje S. Naudeer (Odin). News on Request