Magikeren Pacho Flores valgte NOSO da han skulle spille inn sitt nye album i år. Dermed ble NOSO det første norske symfoniorkesteret som har spilt inn plate på prestisjetunge Deutsche Grammophon. Denne uka spiller han med NOSO i Tromsø og Bodø - og i selveste Concertgebouw i Amsterdam.

- Jeg elsker dette orkesteret

Verdensstjernen Pacho Flores valgte NOSO Symfoniorkester da han spille inn sitt nye album. Utgivelsen feirer han med konserter denne uka i Tromsø, Bodø og i selveste Concertgebouw i Amsterdam.

NOSO skriver samtidig norsk musikkhistorie, som det første norske symfoniorkester som får gi ut plate på det prestisjetunge selskapet Deutsche Grammophon.

Kvalitet og fleksibilitet

- Jeg elsker virkelig dette orkesteret. De er holder så høy kvalitet og er så fleksible. De spiller Beethoven og Bach med tysk sound, Bernstein med amerikansk sound og Piazzolla med latinsk groove. De tar signaler så fort og tilpasser seg veldig raskt og med stor entusiasme, sier sympatiske og alltid blide Pacho Flores om sine erfaringer med NOSOs musikere.

Nå har jeg venner i dette orkesteret, jeg føler det virkelig sånn.

- Og i tillegg til at de har stor disiplin, er de så varme mennesker. Når jeg er i Nord-Norge blir jeg invitert hjem til dem for å nyte gode middager, og det er ingen avstand mellom solister, dirigenter og musikere. Nå har jeg venner i dette orkesteret, jeg føler det virkelig sånn.

Spilt inn i Nord-Norge

Flores har spilt med NOSO tidligere, blant annet på turneen i Østerrike i 2015.

- Dette er grunnen til at jeg valgte NOSO da jeg nå skulle spille inn CD´en som i disse dager er ute på markedet. Den er veldig variert, fra klassikere av Haydn til Aratiunian, Oblivion og nyere stykker som Japabunka. Denne variasjonen klarer disse musikerne så godt, sier han.

- Og vi spiller jo en ny versjon av Aratiunian.

Albumet heter Fractales og ble spilt inn i Stormen konserthus i Bodø i april/mai 2018.

Nå er han tilbake i nord og spiller i Tromsø onsdag denne uka, i Bodø torsdag og altså Amsterdam på søndag.

El Sistema

Det arrangeres ikke verdensmesterskap i trompetspilling, men det finnes konkurranser. Den mest prestisjetunge av alle deles ut i Paris og er oppkalt etter trompelegenden over alle; Maurice André.

«Maurice André International Contest» ble arrangert for første gang i 1979, mens André fortsatt levde, og 1.prisen ble delt ut seks ganger fram til 2006. Da gikk nettopp Pacho Flores av med seieren.

Veien fram til verdenstoppen har vært lang. Flores er født og oppvokst i Venezuela, et land der en stor del av befolkningen lever i fattigdom, med kriminalitet, narkotikaproblemer og vold. Seks mennesker blir myrdet hver eneste time i Venezuela. Hvert år utsettes over 56.000 mennesker for overlagt drap i landet, nest verst i verden.

I 1975 ble organisasjonen El Sistema opprettet. Et sosialt tiltak, der musikkskolen hadde som mål å lære barn å spille et instrument og samtidig holde dem borte fra gata.

Pacho Flores var 10 år da han begynte der.

Fra fattige Venezuela til verdenstoppen

- Min far spilte trompet, og lærte meg å spille fra jeg var sju år gammel. Så kom jeg inn i El Sistema da jeg var ti, og spilte i mitt første orkester allerede året etter, forklarer han.

- El Sistema har forandret livet for veldig, veldig mange mennesker, ikke bare meg. Av Venezuelas 30 millioner innbyggere er én million barn med i El Sistema. Der får de håp og noe meningsfylt å drive med. Mange av de jeg gikk sammen med der fikk livene sine reddet av El Sistema, det har jeg en rekke eksempler på.

Også Pachos foreldre vokste opp i fattigdom, men jobbet hardt for å få seg utdannelser. Det har vært en viktig rettesnor for ham. Hardt arbeid gir resultater.

- Jeg fikk et stipend da jeg var 16 år, og kunne reist til Florida for utdanning, men en av mine mentorer sa at jeg ville ha mye bedre utbytte av å studere musikk i Caracas hjemme i Venezuela. Min far støttet ham, og dermed ble det slik. Og det angrer jeg ikke på. Det ga meg stilen og spillemåten jeg har i dag, sier han.

- Tusen takk!

Etter konsertene denne uka i Nord-Norge, reiser Pacho Flores til Amsterdam med NOSO-musikerne. Der venter enda en milepæl for verdens nordligste symfoniorkester. Concertgebouw, konsertsalen alle vil spille i, men som er den eneste du faktisk må ha en invitasjon til for å få lov til å spille i.

Men først kan altså publikum i Nord-Norge oppleve magikeren Pacho Flores spille sammen med orkesteret han er blitt så glad i. Veien har vært lang fra Venezuelas tøffe gater til Tromsø og Bodø. Men Pacho Flores vet hvor han kommer fra. Og er ydmyk og glad for å være nord i verden.

Onsdag formiddag spilte han for skoleelever i Tromsø, et sterkt inntrykk for ham.

- Tusen takk for at jeg fikk spille for dem! Jeg så energien hos dem, og gleden, og jeg så meg selv i den alderen i dem. En fantastisk opplevelse.

Foto: Foto: Joaquin Calderon
Pacho Flores i naturen like utenfor Bodø under innspillngen av det nye albumet i vår. Foto: Joaquin Calderon