Eventyrlig mottakelse for NOSO-album

«En av de beste innspillingene – kanskje den beste – av Vivaldis syklus.»

Slik beskriver bransjetidsskriftet MusicWeb International albumet Between the Seasons fra NOSO Kammerorkester og dets kunstneriske leder Henning Kraggerud.  

En av verdens fremste fiolinister

NOSO Kammerorkesters nyeste album består av Vivaldis De fire årstidene, i tillegg til fire av Kraggeruds egne komposisjoner.

«Between the Seasons antyder at Henning Kraggerud, som er en produktiv komponist ved siden av å være en av verdens fremste fiolinister, har lagt inn egne komposisjoner mellom de fire Vivaldi-konsertene. ´the last leaf´ er en sørgesang, ikke bare for bønn og høst, men også på et mer personlig plan, for Kraggeruds unge søskenbarn. Et vidunderlig stykke!» skriver Göran Forsling i MusicWeb International om verkene fra NOSO Kammerorkesters kunstneriske leder, dirigent og solist.

(Artikkelen fortsetter under videoen.) 

- Suveren på alle måter

Så begeistret er han at han insisterer på leserne bør gå til anskaffelse av albumet, selv om de har Vivaldis De fire årstidene på plate fra før:

«Jeg antar at de fleste av leserne er godt utstyrt med innspillinger av ´De fire årstidene´ og at de føler seg uvillige til å investere I enda en. Det er to argumenter som taler mot akkurat det: Først; de fire komposisjonene av Henning Kraggerud er virkelig stor musikk, tilgjengelige og vakre, og bør høres av alle musikkelskere. Jeg spilte hele albumet for en gruppe med gjennomsnittlige musikkelskere, ingen av dem spesielt interesserte i samtidsmusikk, og alle elsket det. Flere av dem ville vite hvor de kunne skaffe seg albumet. Og for det andre; i kuppet får du en av de beste innspillingene – kanskje den beste – av Vivaldis syklus. Kanskje kan du skrote de du allerede har!»

Forsling er også full av lovord om orkesterets innsats:

«Solospillet er slående, orkesteret – verdens yngste og nordligste – er fantastisk og innspillingen er suveren på alle måter. Ting kunne ikke vært bedre!»  

«Henning Kraggerud og det utrolig virtuose kammerorkesteret lykkes her med å gi et friskt og tidsaktuelt blikk på dette reportoarstykket»

- Lydmaleri

Det store tyske kringkastingsselskapet Westdeutscher Rundfunk legger heller ingenting imellom i sin radiosending etter å ha lyttet til albumet:

«Her er det ikke noe antydning til rutine, men livaktighet, spontanitet og kraft. Allerede i de første taktene blir det tydelig at her er det ingen note som bare spilles bare fordi det står i partituret. Hver tone er ladet med energi, helt inntil lydmaleri. Fiolinene synger faktisk som fugler. Det river med og er spilleteknisk grandiost.»

Også den tyske mediegiganten lar seg imponere stort over så vel Kraggerud som orkesteret:

«Både fiolinisten Kraggerud og Arctic Philharmonic Chamber Orchestra, som han leder, presterer noe utenom det vanlige. (...) Kraggerud åpner helt andre emosjonelle lag.»

Og til slutt:

«Henning Kraggerud og det utrolig virtuose kammerorkesteret lykkes her med å gi et friskt og tidsaktuelt blikk på dette reportoarstykket, som når det er framført med denne intensiteten, viser at det fortsatt har et stort potensial.»  

(Artikkelen fortsetter under videoen.)


- Satser stort – og lykkes

I Danmark bruker storavisen Politiken overskriften «En modig nordmand» i sin anmeldelse:

«Den erfarne, norske fiolinist Henning Kraggerud satser stort – og lykkes med det. En frisk norsk storm blåser over Vivaldis fire årstider på Henning Kraggeruds nye album med kammerorkestret Arctic Philharmonic fra Tromsø.»  

- Fungerer fantastisk

I Danmark holder også bransjenettstedet Optakt.com til:

«Den norske fiolinisten Henning Kraggerud har nylig utgitt CD'en ´Between the Seasons´. Hvis man synes Vivaldis fiolinkonserter ´De Fire Årstidene´ er litt overbrukt, skal man høre Kraggerud spille dem. Han kommer virkelig ut i det ekstreme, det fungerer fantastisk og kaster nytt lys på den gamle musikken

Og lengre sør i Europa – i Østerrike – skriver dr. Ingobert Waltenberger i Der Neue Merker, et av de viktigste tyskspråklige operanettstedene i verden:

«En vidunderlig, aldri sensasjonsjagende CD, som vil være uunnværlig.»  

-Drømmeaktig vakre

Også Waltenberger lar seg imponere over Kraggeruds spill – og orkesterets:

«Det Arctic Philharmonic Chamber Orchestra, som også ledes av ham selv, kunstnerisk får til klangmessig, suggestivt og rytmisk, er fenomenalt. Henning Kraggerud spiller selv fiolin slik den legendeomspunne Vivaldi vel selv må ha behersket instrumentet. Vivaldis konserter blir drømmeaktig vakre på det nye albumet og musisert glødende intenst.»

I Storbritannia er The Arts Desk først ute med anmeldelse av albumet:

«Kraggeruds praktfulle spill er alltid i musikkens tjeneste, og orkesterets spill er fenomenalt.»  

Hjemmeseier

Det er ikke akkurat en overdrivelse å si at også anmelderne her hjemme er begeistret for Between the Seasons.

Den profilerte musikkjournalisten Tor Hammerø vil rett og slett flytte inn i musikken han hører på plate:

«Dette er musikk så vakker, så sjangersprengende og så "fredsskapende" at det bare er å flytte inn i den. Kraggerud og Arctic Philharmonic Chamber Orchestra, som de kaller seg på ny norsk, klinger strålende sammen. De «tre» har enkelt og greit makta å fortelle flotte og sterke historier på nytt. Nå kan alle årstidene bare melde seg – nok en gang», skriver han på sin blogg.  

«Det er som å gløtte inn i en fortrolig lek som det er et privilegium å få ta del i»

- Ypperlig kammermusikkspill

Klassekampens anmelder Magnus Andersson er ikke mindre imponert:

«Kammerorkesteret til Nordnorsk Opera og Symfoniorkester har en helt egen fortelling å dele, og den er fengende. Det aller viktigste ved innspillingen er at det er en energi og en glød over den. Det høres ut som om det er risikofylt å spille, som om musikerne sitter ytterst på stolen og konkurrerer om å vise initiativ. Samtidig er det jo ypperlig kammermusikkspill, der ingen musikere blir større enn ensemblets vilje. Vivaldi framstår som en mer kompleks og interessant komponist enn i alle fall undertegnede er vant til å tenke på ham som.»

Andersson tenker tydeligvis også på å ta en tur nordover for å høre Kraggerud og orkesteret framføre musikken live.

«Det er en stor prestasjon å spille akkompagnementet med denne klarheten, uten at det forstyrrer det melodiske, på nye instrumenter. Enda mer handler det om at musikerne har en type nærvær som gjør at de åpner et lydrom der du vil være. Det er som å gløtte inn i en fortrolig lek som det er et privilegium å få ta del i. Presterer NOSO Kammerorkester slik som dette på konserter, er det virkelig verdt å ta turen for å høre hvordan det er mulig å fornye et av historiens mest gjennomlyste verk.»  

Forlot konserten med et smil

Noen har faktisk allerede tatt turen. For eksempel det store, internasjonale klassisk musikk-nettstedet bachtrack-com. Deres anmelder var til stede da NOSO Kammerorkester og Henning Kraggerud framførte musikken fra Between the Seasons under Nordland musikkfestuke i Bodø (se video nederst i saken).

«Å være i stand til å presentere et så velkjent stykke og få det til å lyde fullstendig nytt er virkelig et bevis på Kraggeruds ferdigheter og kreativitet – som fiolinist, men også som komponist. Spillet fra orkesteret, i tillegg til å være full av tidvis overraskende effekter, var også svært godt. Mandagens framførelse av ´De fire årstidene´ var spennende, en øyeåpner og viktigst: Morsom. Og jeg tviler på at jeg var den eneste som forlot kirken med et smil

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

- En uklanderlig versjon

Det norske tidsskriftet Klassisk musikk er også blant de mange som har latt seg imponere over albumet:

«For å ta Vivaldis verk først, presenterer Kraggerud og de virtuose musikerne i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester en uklanderlig versjon.»  

Stolt Kraggerud

Etter å ha lest de fantastiske anmeldelsene fra inn- og utland, er kunstnerisk leder, komponist, dirigent og solist Henning Kraggerud naturligvis en glad mann.

- Som kunstnerisk leder er jeg utrolig glad og stolt over våre CD-innspillinger som har fått så fantastisk god internasjonal mottakelse, sier han.

- Orkesteret blir nå nevnt som et av Europas beste kammerorkestre av anerkjente kritikere. Dere ser utvalgte sitater fra kritikerne etter vårt siste album, Between the Seasons, her. At i tillegg et overveldende flertall reagerer så positivt på vårt dristige grep med å plassere relaterte komposisjoner av meg mellom Vivaldis mesterverk er utrolig givende for meg.  

Betyr ekstra mye

- The Last Leaf, som er plassert mellom Vivaldis Høst og Vinter, komponerte jeg til minne om min fetter Magnus som også var komponist og musiker – og fra Tromsø, Det at flere kritikere ble grepet av stykket betyr ekstra mye for meg da hans minne kan leve videre også på denne CD´en, sier Henning Kraggerud.

I 2015 kom albumet Equinox, der Kraggerud spilte inn egenkomponerte verker med NOSOs musikere, og også det fikk strålende mottakelse. Denne gangen er det litt annerledes, mener han.

- Vår utgivelse av Equinox fikk like gode kritikker, men det å nå ut med egne nyskrevne verk sammen med Vivaldi gjør at vi treffer en helt ny målgruppe. 

Hør albumet ´Between the Seasons´ på Spotify her.
Last det ned fra iTunes her eller Amazon
her.