Europeisk medieoppbud for å følge Hemsing i nord

Nord-Norge settes på det europeisk kartet denne uka, når stjernesolist Eldbjørg Hemsing lanserer sin debutplate i konserter med NOSO i Tromsø og Bodø.

Hemsing, som er en av få klassiske musikere fra Norge med en internasjonal karriere, følges nemlig av flere TV- og dokumentarfilmteam i forbindelse med konsertene i Nord-Norge i dag og i morgen.

Konserten i Stormen fredag blir også produsert for TV.  

TV-produksjon

- Det kommer journalister og reportere fra en rekke store musikkmagasiner og TV-kanaler for å få med seg Hemsings konsert og platelansering, og det kommer til å bli svært mye god reklame for Nord-Norge i store markeder som Tyskland og England, sier kommunikasjonssjef Lasse Jangås i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

Han forteller at store publikasjoner som Classic FM og The Arts Desk kommer fra Storbritannia og tungvektere som Bayerische Rundfunk har tatt turen fra Tyskland.

- I tillegg kommer bransjefolk fra flere land – og ikke minst skal altså konserten TV-produseres. Samtidig er Eldbjørg Hemsing en av fem kvinnelige musikere som følges i en internasjonal dokumentarfilm, og de skal også gjøre opptak til filmen i Bodø på fredag.

LES MER OM KONSERTEN HER

Stormen-profil

- Dette er dobbelt gledelig. Ikke bare kommer vi til å gjennomføre to konserter av skyhøy kunstnerisk kvalitet – i NOSOs mandat ligger det også å markedsføre landsdelen nasjonalt og internasjonalt. Og her får vi jo virkelig demonstrert at vi er i stand til akkurat det, sier Jangås.

Hemsing er Stormen-profil i 2018, og skal gjøre flere opptredener i Bodø i løpet av året, men hovedpersonen legger ikke skjul på at fredagens konsert og lansering i Bodø betyr noe helt spesielt for henne.

- Det er en stor happening for meg! Min første plate! sier hun.

Og om å være Stormen-profil:

- Det er virkelig en stor ære, bare det å bli spurt! Og det å være Stormen-profil gir meg en fin sjanse til å få et forhold til huset, publikum - og orkesteret. Nå har jeg et helt år til å bygge relasjoner, sier hun.

- Leif Ove (Andsnes) hadde fortalt meg om Stormen før, og han sa at det er Norges beste sal. Og under NOSOs Operagalla i januar fikk jeg vært der og sett selv. Et helt spesielt rom - et inspirerende å skape øyeblikk der. Jeg ser innmari fram til å spille der, sier hun.

Norsk musikk

Under konserten spiller Hemsing et glemt og bortgjemt stykke musikk. Komponisten Hjalmar Borgstrøm er ikke kjent for mange. Ikke en gang for Hemsing selv, før dirigenten og entusiasten Terje Boye Hansen sendte henne en stor bunke noter satt sammen av nettopp Borgstrøm. En bokstavelig talt bortgjemt skatt.

- Jeg må tilstå at de ble liggende en stund hos meg før jeg så på dem. Men da jeg fant denne fiolinkonserten ble jeg straks interessert. Den er utrolig vakker, smiler hun.

- Virtuos musikk, krevende å spille, men med veldig flotte melodier. Den er svært romantisk, men i 1914 var romantikken på hell og han lå kanskje litt etter sin egen tid, rent stilmessig.

Nå har hun altså spilt den inn – sammen med Wienerfilharmonikerne, og resultatet foreligger i Tromsø i dag og i Bodø i morgen.

Dirigenten under de nordnorske konsertene med Hemsing er Eivind Gullberg Jensen, en av få norske dirigenter med en stor internasjonal karriere. Musikerne – og publikum – er altså i de beste hender.