Opera, nå!

Det internasjonale operamagasinet, Opera Now!, omtaler NOSO og den kommende storproduksjonen Ariadne auf Naxos, der stjerneskuddet Lise Davidsen debuterer i tittelrollen og hvor vår egen operasjef Katharina Jakhelln Semb, gjør sin store regidebut.

Katharina J. Semb

I det nyeste nummeret av magasinet er fokuset på hva som skjer innen operaproduksjon i Skandinavia, og da særlig i byene Stockholm, Oslo, København og Reykjavik. Men også Arctic Opera trekkes frem, til tross for sin avstedsliggende posisjon, rent geografisk sett. Arctic Opera er det internasjonale navnet for NOSO sin operadel, og omtales som en aktør som markerer seg også i utlandet. De trekker frem den nyskrevne operaen Nora - too late som ble satt opp i 2015, og om hvordan operasjef Katharina Jakhelln Semb har skutt blink med å få "kapret" Lise Davidsen i rollen som Ariadne. Operasjefen er glad for oppmerksomheten.

Hva betyr det for Arctic Opera å bli omtalt av dette magasinet?
- Opera Now! er et av verdens ledende opera magasin. Det er veldig gøy at de har oss på radaren sin. At vi får god omtale i sammenheng med Nordens ledende operahus, er inspirerende for oss, forteller Jakhelln Semb.

Hva betyr det å ha fått selveste Lise Davidsen i tittelrollen? Hvor «stor» er hun egentlig på den internasjonale operascenen?
- Først og fremst er det fantastisk å ha Lise i hovedrollen, fordi hun vil være den beste fortolker av «Ariadne» man kan tenke seg.  Hun har en helt unik, mektig og vakker stemme og et sterkt og følsomt uttrykk. At hun velger å debutere hos oss er en tillitserklæring og veldig stas. Det er flere operahus internasjonalt som nok gjerne skulle vært i våre sko. Hun skal også synge nettopp Ariadne i Glyndebourne senere i 2017, og dette vil sikkert være en sentral rolle for henne i årene fremover. Lise Davidsen blir lagt merke til som et helt spesielt talent. Hun berører sitt publikum!

Lise Davidsen blir lagt merke til som et helt spesielt talent. Hun berører sitt publikum! – Katharina J. Semb, operasjef i NOSO
Lise Davidsen

Hva gleder du deg aller mest til i forbindelse med din regidebut når Ariadne auf Naxos settes opp?
- Det jeg gleder meg aller mest til er å jobbe med alle de flotte menneskene som er med når vi lager opera i nord! Dette blir også et spesielt prosjekt for vårt orkester, som virkelig får briljere under ledelse av den unge dansk-tyske dirigenten Christian Kluxen, som ble nominert som «best newcomer» under årets Opera Awards i år. Vi har også et helt sensasjonelt sangerlag på hele 14 solister, og som vanlig mange debuter.

Hvilke andre solister får publikum møte?
I hovedrollene har vi i tillegg til Lise Davidsen, Thomas Ruud og Adrian Angelico, som vårt publikum kjenner godt fra før. Vi har også med oss den amerikanske sopranen Sara Hershkowitz som er en stjerne i europeisk operasammenheng, Ketil Hugaas har vi endelig fått huket tak i, og Nils Johnson er med  som eneste skuespiller. Det er jo umulig å ikke være litt kjempeglad! forteller en opprømt operasjef.

Hvilke andre sentrale krefter ligger bak produksjonen?
- Ariadne auf Naxos er et ekstremt rikt verk med store motsetninger, hvor publikum kjølhales mellom det tragiske og det komiske. Jeg er utrolig glad for å ha et kunstneriske team som rommer alt dette. Vi har med to av Tysklands ledende scenekunstnere, nemlig Susanne Münzner som gjør scenografi og kostymer, og Rainer Casper som lysdesigner. Susanne har jobbet på ledende scener i Tyskland og Norge, og Rainer hadde blant annet lysdesign på den beryktede oppsetningen av «Ringen» på Wagners 200-års jubileum i Bayreuth. Veldig morsomt er det også å ha med den norsk-amerikanske dukketeatergruppen Wakka Wakka, representert av  ekteparet Kirjan Waage og Gwendolyn Warnock. De har aldri gjort opera før, og er nå helfrelst på «Ariadne auf Naxos»! Det forstår jeg godt!

Her kan du lese bladet digitalt.

Artikkelen om Ariadne auf Naxos er på side 29-32 og du finner også et større portrettintervju av norske Lise Davidsen på side 16-18.