Å anmelde libido og thanatos

Kongsbakkens elever skal igjen svinge pennen og anmelde fremføringen av operaen Ariadne auf Naxos. Nylig var operasjef i NOSO, Katharina Jakhellen Semb, på besøk hos Kongsbakken vgs for å svøpe elevene i operaens underfundige verden - der hvor livs-instinktet lever side om side med døds-instinktet! 

Vet dere hva hun gjorde med elskerene sine? Hun gjorde dem om til griser! – Operasjef Katharina Jakhelln Semb om en liten detalj i operaens rikholdige følelsesverden.

Latteren sitter løst når operasjefen åpner opp den greske komedie og gresk tragedie. Disse teatralske urformene lever sitt eget liv i den greske mytologien. Ovenfor er altså noen av rammene for Strauss opera Ariadne auf Naxos, operaen som handler om en opera - inne i operaen! 

Kodefortrolighet 
Elevene på Kongsbakken skal igjen gjeste Nordnorsk Opera og Symfoniorkesters konserter fra tilskuerbenken. 23.mars skal elevene fra musikk, dans og drama-linjen på Kongsbakken ned til Kulturhuset. Noen tar med seg notatblokk og nyspisset blyant, de skal skal nemlig trene seg på kunsten å anmelde. Det å bli kodefortrolig med opera som form, er en dannelsesreise hvor man kan dra så langt tilbake som til den greske antikken.  

Libido og thanatos
Operaen spiller på strenger vi alle kan kjenne vibrere i oss. Libido - livsbegjæret, og thanatos – driften mot døden. Følelser som hovedpersonen Ariadne får kjenne på da hun blir sveket av sin elskede, og hennes lystige livsdrift går over til en dyster driv mot døden. 

- Det å skrive en musikkanmeldelse er for oss en krevende øvelse, men det hjelper for selvfølelsen at vi har øvd oss på et skriftlig begrepsapparat som gjør at vi er litt mer kodefortrolig nå enn før! Det er Ari Bakkeli, elev ved Kongsbakken vgs som kommenterer anmelderprosjektet.  
- Konkurrerer dere med musikkanmelderene i avisene nå?
Ari ler.  
- Det tviler jeg på, men at vi kanskje kan være i stand til å reflektere fornuftig over operaen, sågar skriftlig, det tviler jeg ikke på!  

Ariadne auf Naxos har premiere i Stormen i Bodø den 17. mars, og spilles deretter den 19, mars, samt 21. og 23. mars på KulturHuset i Tromsø. Vel møtt!  Her kan du lese mer om operaoppsetningen, og sikre deg billetter.

FAKTA OM ARIADNE AUF NAXOS

•             Ariadne auf Naxos ble skrevet i 1912, med en ny versjon i 1916

•             Ariadne auf Naxos kombinerer komedie og tragedie, høykultur og elitekultur, lavstatus og høystatus

•             Ariadne auf Naxos er en opera om en opera - med humor, drama og forviklinger. 

•             Sopranen i Komponistens opera, spiller Ariadne som er en gresk prinsesse som har blitt forlatt av sin elskede. 

•             Handlingen foregår to steder, i første akt i slottet hos den rike mannen, i andre akt på den greske øya Naxos. 

•             Ariadne auf Naxos har hele 14 solister – men ingen kor! 

•             Ariadne auf Naxos er NOSO sin store operasatsing for 2017 og har premiere 17. mars i Bodø.

•             Operasjef i NOSO Katharina Jakhelln Semb har sin regidebut med denne oppsetningen.