Å holde ambisjonene høyt

I år feirer Nordlysfestivalen 30 år. Festivalen har gjennom disse årene markert seg som en kvalitetsfestival med unike produksjoner av høy kvalitet og med et mangfold av kunstneriske uttrykk. På Nordlysfestivalen får publikum oppleve både verdensstjerner og lokale talenter. Hit kommer etablerte artister og kommende stjerner. Hemmeligheten bak dette er å ha høye ambisjoner og at det arbeides målrettet. 

Dra lasset sammen
For å få til noe stort må man jobbe sammen. Bak Nordlysfestivalens suksess er det mange som har gitt vesentlige bidrag. Nordlysfestivalens har en liten, men hardtarbeidende stab. Sammen med samarbeidspartnere, sponsorer, produsenter, utøvere, hundrevis av frivillige og mange gode hjelpere skapes store opplevelser i løpet av en musikkfest i den arktiske hovedstaden. Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) har, siden etableringen i 2009, vært en selvfølgelig samarbeidspartner. Vi har til felles å sette oss høye mål. Fremme de gode prestasjonene. Reise ut i verden og hente verden hjem. Sammen står vi også sterkere rundt det praktiske og det økonomiske.  

Globalt språk – nordnorsk stemme  
Musikk er et globalt språk – og både som festival og orkester er vi del av en global industri. Både NOSO og Nordlysfestivalen jobber med å bringe internasjonale størrelser til Nord-Norge. I NOSO distribuerer vi våre innspillinger internasjonalt, vi fremmer norske kunstnere og vår norske musikkarv internasjonalt. Dessuten er vi i en digital tidsalder hvor hele verden kan se og vurdere våre prestasjoner. Når NOSO mottok stående applaus i Musikverein i Wien, hadde vi oppnådd en drøm, etter å ha jobbet langsiktig og målrettet med dette. Når Nordlysfestivalen fikk Bolshoi-balletten til Tromsø, fikk vi en danseopplevelse av verdensklasse, med vårt eget orkester, i vårt eget Kulturhus, i vår vakre mangfoldige by langt mot nord. Det gjør inntrykk. 

Sammen har vi satt opp forestillinger basert på nordnorsk historie av nordnorske kunstnere. I 2013 hadde Heksehammeren av Ragnar Rasmussen med libretto av Ragnar Olsen premiere på Nordlysfestivalen. I 2011 arrangerte Nordlysfestivalen «Polar Nights» i St. Petersburg og NOSO spilte for fullt hus i Mariinsky Hall. I fjor kunne publikum oppleve selveste Skjebnesymfonien av Beethoven, med fullt symfoniorkester på hjemmebane. Det nytter å sette seg store mål – fra idémyldring til at man faktisk gjennomfører – og med god prestasjon. 

Det nytter å sette seg store mål – fra idémyldring til at man faktisk gjennomfører – og med god prestasjon.

Årets samarbeid
På årets festival har vi tre betydelige samarbeid, som viser bredden av våre felles ambisjoner.  

Vi legger til rette for store og nyskapende produksjoner. Unge fremadstormende musikere, med et engasjement om å uttrykke noe utover musikken, slik som The band called Oh fremfører sitt bestillingsverk GUERILLA GARDENING som blir en stor musikalsk opplevelse sammen med NOSO Kammerorkester, i en vakker visuell produksjon av lysmagiker Tor Ditlevsen. Med et verk som omhandler viktige og dagsaktuelle samfunns- og miljøpolitiske tema, temaer som berører og engasjerer oss. 

Med Nordlysfestivalens arbeid i 30 år og med NOSO sin utrettelige vilje til å utvikle nivået på hele orkesterorganisasjonen, har også publikumsoppslutningen rundt kunstmusikken i vår region økt betydelig. NOSO gjør innspillinger og turnéer på internasjonalt nivå med stjernedirigenter og ettertraktede solister. Med åpningskonserten BILDER FRA EN UTSTILLING, kan Nordlysfestivalens publikum få med seg Musorgskijs store mesterverk, i tillegg til det markante og velkjente verket Bolero av Ravel, under ledelse den fremadstormende danske dirigenten Christian Kluxen.  

De unge talentene trenger en arena for å utvikle seg. Både Nordlysfestivalen og NOSO er opptatt av å ta sitt samfunnsansvar i så måte. De er våre neste symfonikere, og vi må gi de store utfordringer og oppgaver. Med prosjektet UNGSY får de anledning til å spille sammen med profesjonelle musikere, under ledelse av en dyktig dirigent, på en stor og tung festival. En viktig erfaring. Kanskje en opplevelse som er med på at noen tar valget om å satse på en profesjonell karriere innen musikken?  

Hver for oss, men ikke minst sammen, lover vi å gi publikum i Nord-Norge topp opplevelser-  og vi skal ha og ta roller når det gjelder å representere byen, landsdelen og landet internasjonalt.  

Vi skal holde ambisjonene høye -sammen.