Tosca

Kjærlighet, intriger og drama

Se datoer og billetter

I høst kan du oppleve en av verdens mest kjente og mest spilte operaer, Tosca av Puccini.

Hva er et menneskeliv verdt i møte med makt, ære, begjær og hevn? Det ukrenkelige menneskets plass i en verden av forfølgelse, tortur og maktmisbruk, tematiseres i Puccinis evig aktuelle drama. Sangerinnen Tosca og kunstneren Cavaradossi har et stormfullt og inderlig kjærlighetsforhold.

Samtidig er despoten Scarpia besatt av Tosca, og er villig til å gjøre alt som står i sin makt for å få henne. Når det viser seg at Cavaradossi skjuler den politiske flyktningen Angelotti utnytter Scarpia muligheten til å få Tosca – om det så bare er for en kort stund.

LES MER OM TITTELROLLEINNEHAVER NINA GRAVROK HER.

Musikken er av Giacomo Puccini, librettoen av Luigi Illica og Giuseppe Giacosa, basert på det dramatiske skuespillet La Tosca av Victorien Sardou.

Giacomo Puccini komponerte Tosca i perioden våren 1898 til oktober 1899, og den hadde premiere i januar 1900. Historien foregår i Roma i år 1800, hvor det Napolitanske kongedømmet styrte med knallhard hånd. Vi har flyttet historien til vår tid, og presenterer en moderne Tosca, i et historisk samarbeid mellom Kilden Opera, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) og Opera Rogaland (OR), i et nasjonalt nybrottsarbeid som sørger for at publikum fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør vil få muligheten til å oppleve forestillingen.

I de tre operakompaniene er gleden stor over endelig å få til et slik samarbeid. Ikke minst gleder det regissøren, Ingrid Forthun, som ikke holder noe tilbake når hun snakker om produksjonen:

- Hvilken gave det er å få lov til å gjøre dette! Det kunstneriske teamet var ikke satt da jeg ble spurt, så spørsmålet var: «Hvem vil du leke med?», sier den erfarne regissøren – som lover at det blir storslått, både musikalsk og visuelt.

- Jeg har drømt lenge om å få jobbe med dirigent Peter Szilvay, og øverst på ønskelista mi over scenografer har Dagny Drage Kleiva stått. Hun er en nestor i Norge på scenografi og svært ettertraktet, og nå – endelig passet det!

Det spesielle med Tosca-produksjonen som skal vises i Nord-Norge er at den er et stort samarbeid mellom Kilden Opera, Opera Rogaland og NOSO. Et samarbeid NOSOs operasjef Espen Langvik er både stolt og glad for.

- For selv om solistene blir de samme på alle spillesteder, vil det i de tre regionene opptre regionale orkestre og kor.

Og i hovedrollen som Tosca, finner vi en sterk nordnorsk stemme; nemlig Nina Gravrok fra Narvik – som faktisk i år og i fjor har spilt samme rolle ved Den Norske Opera og Ballett.

Regissør Fortun er svært glad for at Gravrok har takket ja til rollen.

- Premieren på Tosca skjer i Kristiansand, før den skal innom Rogaland og deretter spilles i Bodø, Harstad og Tromsø. I nord med NOSO Symfoniorkester.

I Bodø medvirker barn og ungdom fra Bodø Domkirkes Sangskole, mens barn fra koret Ishavsguttene medvirker i Tromsø. Begge steder i samspill med profesjonelle sangere fra Vocal Art og Vokal Nord.

Konsertene inngår i abonnementsseriene Full Storm i Bodø, samt Total, Mezzo og Ny & Nysgjerrig i Tromsø.

Les mer om abonnement her.

Ordinære billetter legges ut 1. juni.