Schubert & Haydn på 78 grader nord

Se datoer og billetter

I september inviterer vi til kvartettkonsert i Longyearbyen med Schubert og Haydn på programmet.

Franz Schubert skrev strykekvartetten “Døden og Piken” i 1824. Verket ble skrevet i en periode da hans liv var sterkt preget av alvorlig sykdom, fattigdom og depresjon, og er blitt et av kvartettlitteraturens aller viktigste. 

I 1800-tallets Europa var døden mektig i sin dagligdagse tilstedeværele, og Schubert ble selv ikke mer enn 31 år gammel. Likevel var Schubert en av mange kunstnere som stilte seg selv spørsmål  som "Kan døden være vakker?" 

Den sterke følelsen som er knyttet til døden er tilstede i hele dette verket. Inspirasjonen er hentet fra en lied som også het Døden og Piken, som Schubert tidligere hadde komponert. Hovedmotivet (hovedmelodien) i denne lieden danner temaet for andre sats i kveldens strykekvartett. Liedteksten er skrevet av den tyske poeten Matthias Claudius og viser oss en ung pikes desperate flukt fra Døden: “Gå, ville knokkelmann – jeg er for ung til å dø!” Men Døden griper piken mildt, og tar henne i sin favn. “Jeg er en venn, jeg kommer ikke for å straffe. Du skal få hvile mykt i mine armer.”

På denne konserten får du også høre en kvartett av selve strykerkvartettens "far" Joseph Haydn. Hans opus 77, nr. 1 er et sent verk i hans produksjon, og kan beskrives som brilliant, virtuos og herlig perfeksjonert. 

Velkommen til en konsert med perspektiv på 78 grader nord!

“Gå, ville knokkelmann – jeg er for ung til å dø!” Men Døden griper piken mildt, og tar henne i sin favn. “Jeg er en venn, jeg kommer ikke for å straffe. Du skal få hvile mykt i mine armer.” – Matthias Claudius