Saariaho & Wagner

Klanglig spenn fra to epoker

Se datoer og billetter

Arktiske stemninger, stilmessige og klanglige kontraster, samt norgespremiére på Saarihaos fiolinkonsert, "Graal Theatre".

Kveldens konsert blir både stemningsfull og kontrasterende når musikken til den finske kontemporære komponisten Kaija Saarihao settes sammen med selve Richard Wagners musikk som vanligvis oppleves og forbindes med å være stor i både lydbilde og orkesterformat. Fiolinisten Peter Herresthal fremfører Saariahos verk for fiolin og ensemble, "Graal Theatre" - og det blir første gang denne konserten fremføres i Norge!

Det er som nevnt ikke så ofte man får høre Wagners musikk på konserter med mindre ensembler, men på denne konserten får du et av Wagners kjente og evig vakre verk fremført i original versjon. Wagner skrev verket “Siegfried Idyll” til sin andre kone, som en gave, og verket ble både skrevet til, og fremført av et mindre orkester. Konserten ledes av dirigent og kunstnerisk leder for NOSOs SInfonietta, Øyvind Bjorå.

Om verkene:

Kaija Saariaho: Lichtbogen (1986)
Den anerkjente finske komponisten Kaija Saariaho kikket opp på den arktiske nattehimmelen og kikket på hvordan nordlyset danset og beveget seg. Med dette som utgangspunkt, gikk hun i gang med Lichtbogen. Hun benytter seg også av et spesielt teknologisk analyseverktøy for å skape det harmoniske materialet. Små deler av et celloparti har blitt analysert og Saariaho har rekonstruert overgangene og lagd nye harmoniske prosesser


Richard Wagner: Siegfried Idyll
Wagner komponerte dette stykket til sin andre kone, Cosima, etter at de hadde fått sønnen Siegried i 1869. Første gang det ble fremført, var på første juledag i 1870, av et lite ensemble i Zürich, og dette var i deres private villa i Tribschen. Cosima våknet til den vakre åpningsmelodien. men Wagner skrev senere operaen Siegfried, som hadde premiere i 1876, hvor musikken fra Idyll er inkorporert.

Om du hører nøye etter, kan du høre en gammel tysk barnesang ,Schlaf, Kindlein, schlaf ,som Wagner integrerte i verket. Denne delen spilles av obo.

Verket var opprinnelig skrevet for et lite ensemble på 13 musikere, og det sies at verket var tiltenkt å forbli privat for familien. Wagner valgte likevel å publisere det i 1876, og utvidet verket til å være for 35 musikere.


Kaija Saariaho: Graal théâtre (1994)
I dette fiolinverket er Saariaho inspirert av boken Graal Théâtre av Jaques Roubaud. Hun lot seg inspirere av tittelen, som hun mener uttrykker spenningen mellom innsatsen komponisten gjør når hun skriver musikken og det teatralske aspektet av selve fremføringen. "Særlig er dette tilfelle i en konsert", sier hun, "hvor solisten både fysisk og psykisk spiller en viktig rolle."

I Saariahos verk kombinerer hun akustiske instrumenter med noen elektroniske elementer, og hun har tatt utgangspunkt i hvordan den delikate fiolinlyden samspiller med et orkester.

Dette stykket har hun dedisert til musikeren Gidon Kræmer.


Kilde: MusicSales Classical