Maestra Winnes

Stravinskij, Ibert, Varese og Lindberg

Se datoer og billetter

Cathrine Winnes har lenge hatt en internasjonal karriere som dirigent. Men startet som saxofonist. I kveld leder hun NOSO Sinfonietta under en av verdens mest spilte saxofonkonserter.

Denne kvelden skal vi til Paris og starten på 1900-tallet, da den franske hovedstaden var metropolen og smeltedigelen for kunsten og kunstnere i alle sjangre reiste til Paris for å la seg inspirere og jobbe.

Komponisten Jacques Ibert trengte ikke reise, født i Paris som han var, og i tillegg til en mengde annen musikk, komponerte han verket Concertino da Camera i 1935, en av de aller mest spilte saxofonkonsertene i verden.

Verket dedikerte han til den klassiske «saxofonens far» Sigurd Raschér, og det var da også sistnevnte som urframførte komposisjonen samme år.

Concertino da Camera kan beskrives som livlig, melodiøs, brilliant, virtuos, og tidvis herlig bekymringsløs.

For kveldens dirigent, Cathrine Winnes, er saxofonen kjent og kjær, og vi gleder oss til et gjensyn med henne midt blant alle oppgavene hun har internasjonalt, ikke minst i Sverige, der hun har arbeidet mye de siste årene.

For øyeblikket er hun kunstnerisk leder og sjefdirigent for Blåsarsymfonikerna i Stockholm. Fra 2013-2017 hadde hun tilsvarende posisjon i Östgöta Blåsarsymfoniker.

Winnes har dirigert en rekke av de store symfoniorkestrene i Norden, slik som Oslo- Filharmonien og de øvrige norske symfoniorkestrene, Sveriges Radios Symfoniorkester, symfoniorkestrene i Norrköping, Malmö, Hälsingborg, Gävle og Odense, og gjorde sin debut med Kungliga Filharmonikerna høsten 2017.

Winnes har også dirigert ved den Kungliga Operan i Stockholm og den ved Estiske Nasjonale Opera, og i høst dirigerte hun «Phantom of the Opera» ved Göteborgs Operaen og «Flaggermusen» på Wermland Opera.

Jacques Iberts Concertino da Camera, rammes inn av to andre kjente verk med tilknytning til det tidlige 1900-tallets Paris, nemlig Igor Stravinskijs Octet fra 1923 og Edgar Vareses Octandre fra samme år.

Vi skal også få høre verket Corrente av finnen Magnus Lindberg, som er et av hans oftest fremførte. Navnet «Corrente» er italiensk og refererer til den barokke stilen «courant». «Corrente» kan også bety løping, eller damp – passende som avslutning på et besøk innom den pulserende franske hovedstaden.

Konserten inngår i abonnementsseriene Full Storm, Stor Storm og Liten Storm.

Les mer om abonnement her.

Kommer i ordinært billettsalg 1. juni.