Mørketidsbarokk

Brandenburgkonsertene

Se datoer og billetter

Musikken som spilles på denne konserten stammer fra en lykkelig periode i Johann Sebastian Bachs liv, da han var hoffkapellmester hos fyrst Leopold i Köthen.

Brandenburgkonsertene ble laget på bestilling av markgrev Christian Ludwig av Brandenburg, en oppgave Bach løste og leverte i 1721, med en utførlig dedikasjon på fransk under tittelen Six Concerts avec plusieurs instruments, som betyr "Seks konserter med flere instrumenter". Ved denne anledning fremføres de fire siste konsertene.

I Brandenburgkonsertene viderefører Bach den tradisjonelle italienske concerto grossoen med strykergruppe og ulike soloinstrumenter i et vel balansert og kontrastrikt samspill.

Det er musikk av makeløs karakter. Den formidler både sorg og glede, den er galant og grasiøs, var og øm, men er samtidig frisk og kraftfull, og har nok tjent som appetittvekker og innfallsport til barokken for mange musikkinteresserte.

Ketil Haugsand

Aftenens gjest, født i Oslo i 1947, er en internasjonalt anerkjent cembalist som turnerer hyppig i inn- og utland. Hans innspilling av Bachs Goldbergvariasjonene har høstet strålende kritikker, og han er også kjent for flere plateutgivelser med Norsk Barokkorkester. Siden 1995 har han vært professor ved musikkhøgskolen i Køln.

Henning Kraggerud

Etter mange år som kunstnerisk leder for NOSO Kammerorkesteret trenger Henning neppe inngående presentasjon for Tromsøs publikum, kjent som han er blitt for sin virtuositet, sin kreativitet og sin sterke formidlingsevne, både som solist, komponist, dirigent og velinformert og underholdende konferansier i konsertsituasjoner.