Kunstpause

NOSO i Longeyarbyen

Se datoer og billetter

NOSO er tilstede under årets Kunstpause i Longyearbyen, for å varme opp til Arctic Chamber Music Festival som arrangeres for første gang i Longeyarbyen februar 2018.

Her er programpostene hvor du kan møte musikere fra NOSO / Arctic Philharmonic under Kunstpause 2017:


Åpning av kunstutstilling og Kunstpause 2017 på Galleri Svalbard.

Torsdag 9. nov kl. 18.00
Strykekvartett fra NOSO sammen med kunstnerisk leder Henning Kraggerud. Gratis inngang, alle velkomne.


Lunsjkonsert på Rabalder

Fredag 10. nov kl 11.30
Innta lunsjen under Kunstpausen på Rabalder café og bakeri, akkompagnert av vakre musikalske innslag av strykere fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) ledet av fiolinisten Henning Kraggerud.Gratis inngang, alle velkomne.


Sjostakovitsj i Gruve 3

Fredag 10. nov kl 20.00
Velkommen til en minnerik konsert i Gruve 3, her står den russiske komponisten Dimitri Sjostakovitsj i sentrum, og hans Kammersymfoni i c-moll. 

Sjostakovitsj står som et symbol på kunstens styrke og musikkens betydning gjennom historien. I Sovjetunionen levde han under konstant trussel fra Stalins terror, paradoksalt nok samtidig som hans musikk var essensiell for å løfte moral og livsglede i det russiske folk. I 1960 skrev han sin Strykekvartett nr 8, som senere ble arrangert for kammerorkester og omdøpt til Kammersymfoni i c-moll. Denne symfonien står igjen som Sjostakovitsj’ musikalske signatur og han dedikerte faktisk verket til sitt eget dramatiske liv.

Musikken bærer preg av en dyster tid, det er melankolsk og kontrastfull musikk - men full av inderlighet og håp. 

Spilles av strykekvintett fra NOSO, sammen med kunstnerisk leder og fiolinsolist Henning Kraggerud.

Billettsalg via Ebillett. Billettpris: 290 kr.


Lørdagskonsert på Fruene

Lørdag 11. nov kl 12.30

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) / Arctic Philharmonic er i Longeyarbyen under Kunstpause, og inviterer til gratis lunsjkonsert på Fruene! 

Innta en deilig lunsj akkompagnert av vakre musikalske godbiter fra bl. a Edvard Grieg, Johan Halvorsen og stjernefiolinist selv, Henning Kraggerud. Alt fremført av våre dyktige musikere. 
Varighet ca 30 min. Velkommen til alle!


Mørketidsbarokk: Goldbergvariasjonene

Lørdag 11.nov kl. 20.00 på Huset

Under Kunstpausen 2017 kan du oppleve Bachs mesterlige verk, Goldbergvariasjonene, presentert av kunstnerisk leder Henning Kraggerud og musikere fra Nordnorsk Opera og symfoniorkester (NOSO).

Goldbergvariasjonene er en klaviatursuite som opprinnelig ble skrevet for cembalo, og publisert i 1741. Bach komponerte disse variasjonene til en av sine elever som var ansatt ved den russiske ambassaden som cembalist. Ambassadøren - Grev Keyserlingk av Dresden - led av søvnmangel, og ønsket å bli spilt i søvn! Han likte komposisjonen så godt at han betalte et honorar på hundre Louis d'or i rent gull, som ble stående som den beste betalingen Bach noen gang fikk for en av sine komposisjoner. 

Verket består av 30 relativt korte variasjoner. I våre dager er verket kanskje mest kjent gjennom pianisten Glenn Goulds innspillinger. På denne konserten fremføres en versjon for strykere, med spillende kunstnerisk leder Henning Kraggerud på fiolin.

Henning Kraggerud er en fiolinst i verdensklasse, en virtuos formidler med en musikalsk inderlighet som det er vanskelig å ikke la seg berøre av. Nyt en vakker konsert på Huset, når vi går inn i den mørkeste tida av året.

Billetter via Ebillett. Billettpris kr. 290,-


Barnekonsert: Stjerneøye

Søndag 12. nov kl. 12.00

Stjerneøye er eventryfortelling og konsert for barn, basert på den finske forfatteren Zacharias Topelius (1818-98) sitt eventyr, Stjärnöga.

En samekvinne mister spedbarnet sitt i en vill flukt på slede fra en flokk med ulver. At barnet verken ble spist av ulvene eller frøs i hjel, må ha vært Guds vilje, for en finsk nybygger kom forbi barnet og tok det med hjem til sin fru og deres varme hjem. De kalte barnet for Elisabeth, men da presten skulle døpe barnet, ble han så fjetret av barnets øyne, at han hvisket til fosterforeldrene etter dåpen at de burde kalle henne Stjerneøye. Etter hvert som barnet vokste til, begynte overnaturlige ting å skje og det ble klart at samebarnet hadde trolldoms-evner og klarsyn. 

Henning Kraggerud er ikke bare en anerkjent fiolinist, men gjør også egne komposisjoner. Han har latt seg inspirere av den finske forfatteren sine verker og liv, og har laget Topelius-variasjoner som er kortere temaer som både har innslag av karakteristiske nordiske folketoner, og spenner helt til partier med mer "djevlelsk" temperament og tilsnitt.

I denne forestillingen kombineres fortellingen og det musikalske, og veves sammen til en spennende eventyrstund.

Strykekvartett fra NOSO og Henning Kraggerud som forteller og spiller fiolin.

Passer for barn fra 5 år og oppover. 
Varighet ca 30 minutter.

Billetter via Ebillett. Billettpris kr 100 pr pers.