KibergOdysséen

Se datoer og billetter

Det blir sagt at ”seierherrene skriver historien”. Partisanene i Finnmark vant krigen, men tapte freden og retten til å fortelle sin egen historie.

Under Grunnlovsjubileet og Ytringsfrihetsåret 2014 slår Festspillene i Nord-Norge, Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester seg sammen med Barents Event om å lage en opera om Finnmarkpartisanenes skjebne og sviket de opplevde fra Norge, landet de hadde kjempet så hardt for under andre verdenskrig! En opera etter en idé utviklet av nå avdøde Anne-Lise Bernten i samarbeid med komponist Trygve Brøske og librettist Marianne Meløy.

KibergOdysséen er en opera om å aldri komme hjem og aktualiserer en betent problematikk i nyere historie som påvirker mennesker i Finnmark den dag i dag. I 2014 er det 70 år siden Finnmark ble befridd av sovjetiske styrker høsten 1944. Og det er god grunn til å hevde at Kiberg er det stedet i Norge der ytringsfriheten har vært mest begrenset etter 2.verdenskrig. Heltefortellingen om norsk motstandsbevegelse hadde ikke rom for Kibergpartisanenes skjebne, og en sentral del av vår norske historie har derfor blitt fortiet. Partisanenes skjebne ble lenge lagt lokk på og mange lot være å fortelle om sine opplevelser, selv for sin nærmeste familie.

Forestillingen løfter glemte helter frem i lyset og er en viktig påminnelse om fortielser i norsk historieskriving.


En halv time før forestillingene vil det blir en førsnakk om forestillingen i en historisk kontekst ved følgende personer: 

Bodø: orkestersjef Håvard Vegge
Tromsø: Professor Einar Niemi
Vardø: Steinar Borch Jensen fra Partisanmuseet i Kiberg

KibergOdysséen er et samarbeid mellom SKRIU i Finnmark, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, Festspillene i Nord-Norge og Hålogaland Teater.

«Jeg har gått langs den klassiske sangens slagne landevei, men liker meg best i grøftekantene, på skogsveiene og i de slitne bydelene. Der plukker jeg opp andre sanger og tar dem med på ferden videre.» – Anne-Lise Berntsen