Jesu syv siste ord på korset

Se datoer og billetter

Under åpningen av Tromsø Internasjonale Kirkefestival 2014 framfører kammerorkesteret og Henning Kraggerud verket Jesu syv siste ord på korset skrevet av Joseph Haydn.

Det er en glede for oss så få fremføre dette verket åpningen av Tromsø Internasjonale Kirkefestival 2014. Denne kvelden får du høre verket som ofte er blitt kalt Haydns inderligste - og dette er en beskrivelse man lett kan forstå når man hører det. 

Musikkens utgangspunkt er fra syv fraser Jesus skal ha ytret før han døde på korset, og verket ble skrevet etter at Haydn på 1780-tallet fikk en interessant verkbestilling fra den store katedralen i Cádiz, Spania, hvor kirken hadde laget en sterk forestilling rundt formidlingen av Jesu korsfestelse.

Verket er inndelt i syv satser - en til hver av disse frasene - samt en introduksjons- og en avslutningssats, hvor avslutningen er selve jordskjelvet - Il terremoto

Vi er spesielt glade for å ha med oss Gunnar Stålsett til å fremføre tekstene som gir en stemningsfull helhet med Haydns musikk.


«Fader, forlat dem! For de vet ikke hvad de gjør.» - Luk 23:34

«I dag skal du være med mig i Paradis.» - Luk. 23:43

«Kvinne! se, det er din sønn»; «Se, det er din mor.» - Joh 19:26-27

«Min Gud! Min Gud! hvorfor har du forlatt mig?» - Matteus 27:46 / Markus 15:34

«Jeg tørster.» - Joh 19:28

«Det er fullbragt.» - Joh 19:30

«Fader! I dine hender overgir jeg min ånd!» - Luk 23:46