"Døden og Piken" på Skansen

Se datoer og billetter

Kan døden være vakker? Kunsten stilller ofte dette spørsmålet på ulike måter. Opplev Schuberts mesterverk på stemningsfulle Skansen.

Schubert skrev strykekvartetten “Døden og Piken” i 1824, en periode da livet hans var sterkt preget av alvorlig sykdom, fattigdom og depresjon. Likevel - eller kanskje nettopp derfor - er verket blitt et av kvartettlitteraturens aller viktigste. I 1800-tallets Europa var døden mektig i sin dagligdagse tilstedeværele, og Schubert ble selv bare 31 år gammel. 

Den sterke følelsen som er knyttet til døden er tilstede i hele dette verket. Inspirasjonen er hentet fra en lied med samme navn som Schubert hadde komponert tidligere, og hovedmotivet (hovedmelodien) i denne lieden danner temaet for andre sats i kveldens strykekvartett. Liedteksten er skrevet av den tyske poeten Matthias Claudius og viser oss en ung pikes desperate flukt fra Døden: “Gå, ville knokkelmann – jeg er for ung til å dø!” Men Døden griper piken mildt, og tar henne i sin favn. “Jeg er en venn, jeg kommer ikke for å straffe. Du skal få hvile mykt i mine armer.”

“Gå, ville knokkelmann – jeg er for ung til å dø!” Men Døden griper piken mildt, og tar henne i sin favn. “Jeg er en venn, jeg kommer ikke for å straffe. Du skal få hvile mykt i mine armer.” – Matthias Claudius