Charlie Chaplin: Gullfeber

En stumfilmkonsert

Se datoer og billetter

NOSO åpner høstsesongen i kjent stil med en historisk filmkomedie tilsatt liflige orkesterklanger. Velkommen til Chaplins mesterverk, servert med spill levende tonefølge i sinfonietta-format. Konserten er et samarbeid med TIFFs Stumfilmdager.

Visste du at...

  • Skoen og skolissen som blir spist i filmen var laget av sort lakris. Det ryktes at Chaplin spiste hele 20 slike par sko i løpet av den tre dager lange filmingen og de 63 forsøkene det tok å fullføre sekvensen. 
  • Statistene i dansesekvensen fikk betalt $7.50 per dag, mens hunden i samme sekvens fikk 35$ per dag.
  • Chaplin fikk æren av å ha sin egen stjerne på Hollywood Walk of fame, men denne ble fjernet da han ble antatt for å være kommunist. Ingen så den siden.
  • Chaplin har vunnet tredjeplassen i en Charlie Chaplin look-a-like konkurranse.
  • Gullfeber ble nominert til Academy Awards for Beste Musikk og Beste Lydopptak da den ble gitt ut for andre gang i 1942. 
  • Under innspillingen av denne filmen gikk Chaplins første av totalt fire ekteskap i oppløsning. 
  • I dag er Chaplins kropp begravet under 6 fot betong! De så seg nødt til å gjøre det slik etter at hans lik ble gravd opp og holdt som gissel for løsepenger noen uker etter hans opprinnelige begravelse..

Det er en helt spesiell opplevelse å sitte i salen og se på en klassisk stumfilm mens et helt orkester følger filmens tempo og humørsvingninger, mens filmrullen stadig haster videre. Med Gullfeber demonstrerer Chaplin sin fantastiske evne til å skape humor ut av de mest fortvilte situasjoner - noe som har resultert i noen av filmhistoriens mest tragikomiske øyeblikk. Hvem kan vel glemme scenen der vagabonden Charlie og Store-Jim bare har en utgått støvel å dele til høsttakkefest-middagen? Eller den legendariske brøddansen Charlie utfører i en drømmesekvens etter at hans utkårede har sviktet ham?

På denne tiden var Chaplin klar over hvor viktig det var at filmene hans ble akkompagnert fra orkestergraven med musikk som avspeilte og underbygde handlingen i filmen. Han komponerte også en del selv. Som regel var det pianister som spilte når filmene ble vist, men til denne forestillingen mønstrer vi hele 15 musikere, under ledelse av Jens Troester til å yte Timothy Brocks Gullfeberarrangementer fra 2007 fortjent rettferdighet.

Gullfeber var faktisk også den filmen Chaplin selv satte høyest.

Konserten inngår i abonnementsseriene Full Storm og Ny & Nysgjerrig i Bodø, samt Total og Piccolo i Tromsø.
Les mer om våre abonnement her.