Ariadne auf Naxos

en opera om en opera!

Se video
Se datoer og billetter

Wiens rikeste mann bestiller en klassisk, tragisk opera som høydepunktet til sin store fest. I frykt for å kjede gjestene bestiller han også en gjøglertrupp for å lette på stemningen. Etter en rekke forviklinger må de to forestillingene spilles samtidig for å rekke aftenens store finale; fyrverkeriet!

NB:

Få billetter igjen til premieren 17. mars i Bodø og til første forestilling i Tromsø - 21. mars.
Andre forestilling i Bodø og Tromsø har grupperabatt for 5 personer. 
Forestillingen varer fra 19.00 til 22.00.


Dette er Ariadne auf Naxos 
Ariadne auf Naxos er en opera om en opera – og en forestilling der det folkelige settes opp mot det høykulturelle. Ja, faktisk byr den på begge deler, både seriøs opera og lettbent humor – hele veien med praktfull musikk og imponerende sangprestasjoner.

Komponist Richard Strauss og librettist Hugo von Hofmannsthal hadde tidligere hatt suksess med operaer som Elektra og Der Rosenkavalier da de skrev Ariadne auf Naxos. Den består av en prolog og én akt, som er operaen i operaen. 

Prolog 
Til et stort selskap har Wiens rikeste mann bestilt en nyskreven opera, Ariadne auf Naxos, og komponisten og sangerne er på plass. Men fordi verten frykter at operaen vil få gjestene til å kjede seg, har han fått en trupp med italienske gjøglere til å komme og vise et folkelig og lettfattelig syngespill. 

Operakomponisten går i bakken av fortvilelse over nyheten, og primadonnaen som skal synge tittelrollen som Ariadne, omtaler gjøglertruppen i nedlatende ordelag. Rivaliseringen går også den andre veien – ledet an av danseren Zerbinetta gjør gjøglerne narr av operakompaniet, som de mener vil kjede kveldens gjester enormt. Mye ære står på spill: Hvilken av forestillingene skal spilles først, og hvilken får mest oppmerksomhet? 

Snart kunngjør hovmesteren enda en forandring i planene: For å rekke kveldens egentlige høydepunkt – det store fyrverkeriet – må de to forestillingene spilles samtidig og på samme scene! Det utløser sterke reaksjoner, men musikklæreren overtaler den motvillige komponisten til å gjøre de nødvendige endringer i sitt verk – ellers får han ikke betalt. Samtidig kunngjør Zerbinetta og hennes gjøglere at de kan tilpasse seg enhver situasjon. Oppi det hele sjarmerer Zerbinetta komponisten, og vi aner en forsoning mellom de to kompaniene.

Fakta om Ariadne auf Naxos

•             Ariadne auf Naxos ble skrevet i 1912, med en ny versjon i 1916

•             Ariadne auf Naxos kombinerer komedie og tragedie, høykultur og elitekultur, lavstatus og høystatus

•             Ariadne auf Naxos er en opera om en opera - med humor, drama og forviklinger.

•             Sopranen i Komponistens opera, spiller Ariadne som er en gresk prinsesse som har blitt forlatt av sin elskede.

•             Handlingen foregår to steder, i første akt i slottet hos den rike mannen, i andre akt på den greske øya Naxos.

•             Ariadne auf Naxos har hele 17 roller – men ingen kor!

•             Ariadne auf Naxos er NOSO sin store operasatsing for 2017 og har premiere 17. mars i Bodø.

•            Lise Davidsen debuterer i rollen som primadonna/Ariadne; det gjør også 13 av de resterende 14 solistene, inkludert de andre hovedrollene. 

•            Det er første gang dukketeatergruppen «Wakka Wakka» er med på en operaproduksjon. 

•             Operasjef i NOSO Katharina Jakhelln Semb har sin regidebut med denne oppsetningen.

Opera
Tre nymfer føler medynk med Ariadne som er blitt etterlatt på øya Naxos av sin tidligere elsker Tesevs. Hun synger ut sin sorg, som grenser mot galskap, noe Zerbinetta og Harlekin kommenterer i en sorgmunter sang. Ariadne har gitt opp å vente på Tesevs. Nå venter hun bare på at guden Hermes skal komme og hente sjelen hennes ned til dødsriket. 

Gjøglerne forsøker å muntre opp Ariadne med lystig sang og dans – til ingen nytte. Men Zerbinetta gir seg ikke. Hun synger til Ariadne om menns falskhet, men også om hvordan hun selv kan elske den ene mannen etter den andre. ”Som en gud kom hver av dem mot meg”, synger hun, og mener at Ariadne må møte en ny mann. I et mellomspill ser vi hvordan de fire mennene i gjøglertruppen kjemper om Zerbinettas gunst, med Harlekin som den seirende kavaler.

De tre nymfene synger om en gud som skal komme, og idet Ariadne hører en mannsstemme nærme seg, tror hun det er Hermes, og at hun endelig skal dø. Men guden hun møter er Bacchus, som nettopp har rømt fra trollkvinnen Circe som har forført ham, og forsøkt å forvandle ham til et svin. Bacchus på sin side er en halvgud, så han kan ikke gjøres om til et dyr. 

Ariadne og Bacchus forelsker seg i hverandre. Gjennom sin nye kjærlighet forvandles de begge – Bacchus oppheves fra halv- til hel gud og Ariadne fødes på ny gjennom kjærlighetens enorme, transformative kraft.