Åpner Ilios-festivalen

Arktisk Filharmoni med Marianne Beate Kielland

Se datoer og billetter

Marianne Beate Kielland og Arktisk Filharmoni åpner ILIOS 2019 med sol og sommer, bokstavelig talt.

Den Grammy-nominerte sangeren Marianne Beate Kielland har nylig signert en avtale med det internasjonale agenturet Opus 3 Artists, og er en etterspurt sanger på Europas konsertscener.

Sol og sommer

Marianne Beate åpner ILIOS 2019 med sol og sommer, bokstavelig talt. Hun skal framføre Harold Meltzers Variations on a Summer Day, basert på tekster av den amerikanske poeten Wallace Stevens. En mann som i likhet med komponisten hadde bakgrunn som advokat, og som skrev tekster som sto i grell kontrast til det konservative og småkjedelige miljøet på sin arbeidsplass.

Komponisten beskriver musikken som et «møte med poeten Wallace Stevens på ferie i Bermuda-shorts». ILIOS vil sørge for sommerlig stemning på scena, så det er det fritt fram å lufte sommergarderobe.

Urframføringer tett på publikum

Etter en kort pause kommer NOSO tilbake alene, men nå i en besetning med 16 musikere. Her blir det urframføringer av musikk signert to av våre absolutt fremste norske komponister, Eivind Buene og Rolf Wallin. Musikken er tidligere spilt inn i Stormen i Bodø og utgitt, men blir nå framført for et levende publikum for første gang.

Begge verkene ble for øvrig nominert til Spellemannsprisen. Det hele begynner med Eivind Buenes 6 korte «Miniatyrer» for 16 musikere. Etter ham kommer Rolf Wallins Appearances for samme besetning, minus en harpe. Man kan gjerne se på Buenes lekre små miniatyrer som en aperitif til Rolf Wallins hovedrett - Wallin sparer ikke på råvarene og tar ut kraften i både brass og slagverk.

Et viktig poeng med å bruke Storsalen scene i Harstad kulturhus til disse verkene er å skape den fysiske nærheten mellom publikum og ny musikk for sinfonietta-besetning. Det vil bli dynamisk og intimt og en sterkere opplevelse en det man får mellom scenekant og sal i et konvensjonelt oppsett.