Om orkesteret

Et godt stykke nord for polarsirkelen finner du verdens yngste og nordligste profesjonelle orkesterinstitusjon - Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (Arctic Philharmonic).

Siden opprettelsen i 2009 har Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (Arctic Philharmonic) blitt en av Nord-Norges største og mest aktive kulturinstitusjoner. Hvert år setter orkesteret opp mellom 140-150 forestillinger- og konserter, og orkesterets musikere veksler mellom ulike ensembleformater på fast basis. Orkesteret spiller fast i sine to byer Bodø og Tromsø, men har hele Nord-Norge og nordområdene som hjemmebane. 

Opera og orkester

Hver sesong setter Nordnorsk Opera og Symfoniorkester opp større og mindre operaproduksjoner - både nyskrevne og veletablerte operaer. Blant tidligere produksjoner er Teskjekjerringa (2011), La Bohème (2012), Der Schöne Tod (2013), La Traviata (2013) og KibergOdysséen (2014). Sistnevnte var et samarbeid med Festspillene i Nord-Norge, Hålogaland Teater og Barents Event, og forestillingen turnérte til Tromsø, Bodø og Vardø høsten 2014. Våren 2015 ble operaen Eugen Onegin satt opp som fullscenisk opera. I 2014 - 2015, ble operaen «Nora – too late» bestilt av, og produsert som et samarbeid mellom Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, Ibsen International og AdOpera!. Operaen hadde sin verdenspremiere med kinesiske utøvere i Kina høsten 2014, og fikk sin europapremiere i Stormen Konserthus i Bodø året etter. Forfatter og vinner av Nordisk Råds litteraturpris i 2015, Jon Fosse, skrev libretto, og historie om hvordan det går med Ibsens ikoniske skikkelse «Nora» etter at hun forlater sin familie. Musikken ble komponert av den unge kinesiske komponisten Du Wei. Operaen fikk stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, med et spennende kunstnerisk team fra det nasjonale og internasjonale toppsjiktet.

Orkesterets program gjenspeiler et sterkt fokus på publikumsutvikling. Nordnorsk Opera og Symfoniorkester presenterer ny norsk musikk og har særlig fokus på nordområdene, samtidig som de forvalter et bredt spekter av vår felles musikalske arv. Orkesteret er aktive som bestillere av ny musikk og har fokus på flergangsfremførelser. Orkesteret samarbeider også med nordnorske band og artister innenfor andre musikksjangere, for å løfte frem nordnorsk musikkliv både nasjonalt og internasjonalt.

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester har samarbeidet med institusjoner som Bolshoi, og med solister som Pacho Flores, Leif Ove Andsnes, Martin Fröst, Henning Kraggerud, Tine Thing Helseth, Peter Herresthal, Ole Edvard Antonsen, Christian Ihle Hadland, Audun Iversen, Marianne Beate Kielland, Mikhail Simonyan. Orkesteret har samarbeidet med dirigenter som Christian Lindberg, Paul McCreesh, Herbert Böck, William Lacey, Øyvind Bjorå, Wolfram Christ, Christian Eggen, Alexey Bogorad og Thomas Søndergård.

Blant komponister orkesteret samarbeider med og og har samarbeidet med, kan nevnes: Trygve Brøske, Torstein Aagaard Nilsen, Lasse Thoresen, Jan Sandström, Henrik Hellstenius, Ørjan Matre, Jon Øivind Ness, Rolf Wallin og Fredrik Högberg.

Besetninger

NOSO har en fleksibel struktur, noe som betyr at du i løpet av en sesong kan oppleve alt fra mindre kammergrupper via sinfonietta og kammerorkester til fullt symfoniorkester og operaproduksjoner. I tillegg opptrer musikerne i mindre sammensetninger, en duo, en kvintett, eller i samarbeid med andre musikkformer og andre musikere.

NOSO Sinfonietta
Våre fast ansatte musikere i Bodø utgjør en sinfonietta-besetning på 14 musikere. Repertoaret komponert for denne besetningen er hovedsakelig musikk fra tidlig 1900 tall og fram til i dag. Instrumenteringen er strykekvintett, blåsekvintett, trompet, trombone, piano og slagverk. Kunstnerisk leder for sinfoniettaen er Øyvind Bjorå.

NOSO Kammerorkester
Består av 21 ansatte musikere i Tromsø, fordelt på 6 førstefiolinister, 5 andrefiolinister, fire bratjsister, fire cellister og to bassister. Ettersom hvilket reportoar vi spiller, bygger vi ut orkesteret og ofte spiller orkesteret med en solist. Kunstnerisk leder for kammerorkesteret er Henning Kraggerud.

NOSO Symfoniorkester
Når vi slår sammen besetningen i Bodø og Tromsø er vi et symfoniorkester, som også bygges ut etter behov. Førstedirigent for symfoniorkesteret er Christian Lindberg. 


Turné

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester har høy aktivitet på de nordnorske scenene, både i sine to hjembyer og på turnéer i landsdelen. I tillegg til å spille på hjemmebane gjør orkesteret internasjonale turnéer som gir verdifull erfaring og inspirasjon til orkesteret, samtidig som det gir en unik mulighet til å markedsføre det eksotiske ved den arktiske tilhørigheten. Tidligere har orkesteret bl.a turnért i Kina, Russland og Mariinsky Hall i St. Petersburg og Beethovenfest i Bonn, Salzburg og Wien (Musikverein).


CD-utgivelser

Orkesteret er aktivt på innspillingsfronten og har flere planlagte innspillinger for de kommende år på BIS-Records, Naxos og Simax. I tillegg til egne innspillingsprosjekter medvirker orkesteret på innspillinger med artister som bl.a Kari Bremnes, Terje Nilsen, Unni Wilhelmsen, Hekla Stålstrenga, Glød, Anneli Drecker og danseforestillingen ”Mannen som stoppet Hurtigruta”.

Oversikt over Nordnorsk Opera og Symfoniorkesters innspillinger

Anneli Drecker - Rocks and straws (Rune Grammofon 2015)
Med NOSO Kammerorkesteret, Eivind Aarset (gitar), Rune Arnesen (trommer), Ole Vegard Skauge (bass). Arr: Sindre Hotvedt.
(RCD2169)


Lene Grenager – Smilodon (Aurora 2015)
Med NOSO sinfonietta, Håkon Stene (perkusjon), Rolf Borch, klarinett), Tanja Orning, cello). Dirigent Peter Szilvay.


(ACD5080)


Henning Kraggerud - Equinox (SIMAX 2015)
Med NOSO Kammerorkester, Jostein Gaarder (tekst)
(PSC1348)


Øystein Baadsvik – tubakonserter av Baadsvik, Ness, Lindberg (BIS-Records 2014)
Med symfoniorkesteret, Christian Lindberg (førstedirigent), Øystein Baadsvik (tuba)
BIS-SACD-2005

Tsjaikovskij Symfoni nr. 5 og Suite fra Svanesjøen (BIS-records 2014)
Med Symfoniorkesteret og Christian Lindberg (førstedirigent)
BIS-SACD-2018

Griegs tre fiolinkonserter (Naxos 2013)
Med kammerorkesteret og Henning Kraggerud (kunstnerisk leder, fiolin)
Katalognummer: 8.573137
Musikk av Ole Olsen (BIS-Records 2012)
Med Symfoniorkesteret og Christian Lindberg (førstedirigent og solist)
BIS-SACD-1968
Wire and string – Rolf Wallin (Simax 2011)
Med sinfonietta,Christian Eggen (dirigent), Susanne Lundeng (fele), Siri Torjesen (sopran)
Katalognummer: PPC9063
Perspectives - Webern, Pärt, Kürtag, Högberg (Simax 2012)
Med kammerorkester, Kolbjørn Holthe (kunstnerisk leder, fiolin) og Dan Styffe (kontrabass)
PSC 1302


Eierskap, styre og ledelse

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester er et offentlig eid aksjeselskap. Organisasjonen skiller seg ut fra landets øvrige profesjonelle orkesterorganisasjoner på flere måter. Den største forskjellen er at vi tilhører en hel region - ikke én by.

Eiere er Tromsø og Bodø kommune, som eier 50 prosent hver, mens Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommune er tilskuddspartnere gjennom den nordnorske kulturavtalen. Det uttalte formålet vårt er å bygge opp og drive opera- og orkestervirksomhet i Nord-Norge med høy kunstnerisk kvalitet. Vi er 38 kunstneriske ansatte og 13 administrative, fordelt i Bodø og Tromsø. Vi mottar driftstilskudd fra Kulturdepartementet (70%), Bodø kommune (10%), Tromsø kommune (10%), Troms fylkeskommune, Finnmark fylkeskommune og Nordland fylkeskommune (10% delt på fylkene). Opprettelsen av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester skjedde gjennom en fusjon i 2009 av daværende Musikkteateret i Bodø, Bodø Sinfonietta, Tromsø Symfoniorkester og Opera Nord. Styret vårt består av syv faste medlemmer med varamedlemmer. Styrets leder er Tor Arne Viksjø og nestleder er Øyvind Bakkeby Moe.

Styreleder: Tor Arne Viksjø
Nestleder: Øyvind Bakkeby Moe
Medlem: Arne Juell
Medlem: Kirsti Saxi
Medlem: Charlotte Lindquister
Medlem: Rasmus Henriksen (ansatte Bodø)
Medlem: Jorunn Perander (ansatte Tromsø)
Vara: Stig Erik Fossum
Vara: Irene Vanja Dahl
Vara: Marit Hætta Øverlid
Vara: Marianne Beate Kielland
Vara: Øystein Felberg (ansatte Bodø)
Vara: Heidi Bilsbak (ansatte Tromsø)


Beskytterskap

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon er Nordnorsk Opera og Symfoniorkesters høye beskytter.


Samarbeidspartnere

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester samarbeider med landsdelens øvrige kunst- og kulturliv, og har en samarbeidsavtale med Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og Landsdelsmusikerne i Nord-Norge. Orkesteret har også gjort flere samarbeid med Bolshoi. På operafeltet samarbeider vi med nettverksorganisasjonene Opera Norge, AdOpera og Den Norske Opera og Ballett, og vi har faste samarbeid med Bodø Domkor og Vokal Nord. Vi samarbeider med de ledende festivaler i regionen, som Nordlysfestivalen og Nordland Musikkfestuke. Vi har også godt etablerte samarbeid med aktører innenfor kunst og kultur for barn og unge, det frivillige kulturliv og utdanningsinstitusjoner.