English

#tettpå Sjostakovitsj

Kunsten i et totalitært regime

Se datoer og billetter

Et dypdykk i Sjostakovitsj liv og virke i foredrag og musikk!

Sammen med professor i historie, Jens Petter Nielsen, og professor i piano, Sergej Osadchuk, ved UiT, inviterer vi til et spennende møte og dykk i russisk historie og musikk.

Sommeren 1940 begynte Sjostakovitsj å skrive på det som skulle bli et av hans mest kjente kammermusikkverk. Verket ble premiert i november samme år med Sjostakovitsj selv sittende ved flygelet, og kritikerne var rause med godord etter fremførelsen. Musikken ble blant annet omtalt som «… et portrett av samtiden…» - kraftfullt, melodisk, brilliant og virtuost. Overraskende nok mottok han også i 1941 Stalinprisen for verket – etter år hvor Stalin omtalte ham som «formalist og folkets fiende», og ønsket seg mer nasjonalisme i musikken hans. Sjostakovitsj tilpasset seg regimets krav om endring i sine verk fra omkring 1936, og både hans symfoni nr. 5 og nr. 7 (Leningradsymfonien) ble tatt inn i varmen hos Stalin.

Hans to verk for strykeoktett havnet i 1946 på svartelisten til partiet, sammen med blant annet Symfoniene 6, 8 og 9, etter at Stalin utnevnte ideologiske «utrensere», ledet av Andrej Zjdanov, som aksjonerte mot aktører som avvek fra partiets oppfatning om hva som var korrekte sovjetiske kunstverker.

Last ned konsertprogram

Klikk her for å laste ned konsertprogrammet i pdf