English

Piazzollas årstider - i tekst & toner

Se datoer og billetter

Argentinsk varme, pasjon, temperament og lidenskap møter temperaturmessige kjølige omgivelser. Piazzollas verk “Årstidene” skildrer stemninger i Buenos Aires.

Flott omtale av konserten fra Tromsø: ""Het tango fra arktisk orkester", iTromsø av Helge Matland

Det er spennende å høre hvor godt sammenfall det er mellom forfatterens refleksjoner og komponistens tonale og rytmiske tolkninger. – Helge Matland, iTromsø

I arktiske strøk bor vi tett på årstidene, med dets lys, mørke, kulde og varme. På Svalbard er årstidenes kontraster spesielt store, med den lange mørketiden, den lyse sommeren og den barske vinteren. En som har sitt hjerte i både det kalde nord og det varme Argentina er forfatter Kjartan Fløgstad. I denne konsertforestillingen leser han selv sin nye tekst skrevet for anledningen.


UNDER OPP, av Kjartan Fløgstad

Midtsommar med julefeiring og årsskifte. Glovarmt og klamt, fellesferie og tomme bygater. I Buenos Aires er årstidene motsette av våre. Sola går sin gang over nordhimmelen. Sommaren på den sørlege halvkula er første del og utgangspunkt for Astor Piazzollas Cuatro estaciones porteñas. (Fire årstider i Buenos Aires). Hausten kjem i april og mai. Juli er midtvinter, sur og kald. Ein sjeldan gong fell det snø over dei breie avenyane. I vårmånaden november står jacaranda-trea i full blom. Gjennom fire orkesterverk fortel Piazzollas tango-komposisjonar om dei omvende årstidene i Buenos Aires, storbyen ved Río de la Plata, der denne musikken har blitt til.


Astor Piazzollas skrev verket opprinnelig til sin egen tangokvintett bestående av fiolin/bratsj, el-gitar, kontrabass og bandoneón, og tittlelen er for mange kjent fra Vivaldis verk med samme tittel. Verkene har både likheter og forskjeller - musikalsk og geografisk. Når det er sommer i Vivaldis Venezia, er det vintertid i Piazzollas Buenos Aires - men hører du godt etter vil du kanskje høre hint av Vivaldis sommerlige Venezia i Piazzollas vintermusikk.


Solist og kunstnerisk leder: Henning Kraggerud

Forteller og forfatter: Kjartan Fløgstad

Solist, bandoneon: Valeria Neira Lillebjercka

Valeria Lillebjercka er solist på bandoneon denne kvelden, og får dermed satt spissen på konserten med sitt følsomme spill på tangoens signaturinstument. Bandoneon eller bandoneón er en type trekkspill som ble konstruert i 1846 av den tyske instrumenthandleren og musikklæreren Heinrich Band (1821–1860) og som ble oppkalt etter ham. I 1880-årene kom også bandoneonet med tyske sjøfolk og innvandrere til Buenos Aires i Argentina og fikk i løpet av kort tid en sentral rolle i tangomusikken, som på den tiden var i ferd med å bli skapt nettopp i disse byene. En av de fremste utøvere og komponister av bandoneon-musikk var nettopp argentineren Ástor Piazzolla. Kilde: Wikipedia


Forestillingen er en del av abonnementsseriene Mezzo og Total i KulturHuset, Tromsø

Abonnement i salg nå.