Forsiden / Om oss / Nordnorsk Opera

Nordnorsk Opera

Nordnorsk Opera er en del av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester AS og er en sammeslåing av det tidligere Musikkteatret i Bodø og Opera Nord i Tromsø.

 

Nordnorsk Opera produserer både store og små produksjoner, og tar del i mange samarbeid. Alle produksjoner turneres.

 

FORESTILLINGER OG KONSERTER I REGI AV NORDNORSK OPERA OG SYMFONIORKESTER

EUGENE ONEGIN, 2015

Produksjonen er et samarbeid mellom Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester..

Tsjaikovskij lot seg inspirere av Pusjkins drama, og  Eugene Onegin - en av operalitteraturens sterkeste tekster dramaturgisk sett-  blander helt utsøkt vakker, lyrisk musikk med et mektig, russisk klangbilde, som binder sammen selve historien. Verket er i dag den mest spilte, russiske operaen, og en fast del av repertoaret på operahus verden rundt.

Det ender selvfølgelig tragisk, men ikke med døden. Den kommer tidligere. Duellen mellom den blaserte og kyniske Onegin og hans yngre venn, den romantiske dikteren Lenskij, ender med dikterens død. Og publikum gråter. Et stort tap. Men den største tragedien ligger i at et menneske så lidenskapelig som Tatjana aldri får leve ut sin kjærlighet sammen med Onegin. Deres første møte ender med Onegins avvisning av Tatjana, og hennes ydmykelse. I deres siste møte velger Tatjana tryggheten i et ekteskap med den eldre Prins Gremin.

Regi: Ivar Tindberg, scenografi: Gjermund Andresen, kostyme: Anette Werenskiold

14. februar, Bodø- 16. og 17. februar, Tromsø- 19. februar, Harstad- 28. februar-6. mars, Trondheim

 

NORA-TOO LATE , 2014, 2015

Operaen er et bestillingsverk og et samarbeid mellom Nordnorsk Opera, Ibsen International og AdOpera!, og vil ha sin premiere i Kina høsten 2014. Høsten 2015 turneres produksjonen i hele Norge.

Et Dukkehjem var et lynnedslag da Ibsen ga ut sitt teaterstykke i 1879, og er det fortsatt mange steder i verden. Operaen NORA - Too Late tar et nytt blikk på den ikoniske skikkelsen i Ibsens stykke. I Kina så er utrykket «Noraisme» et ofte benyttet synonym på feminisme, og belyser derfor teaterstykkets enorme påvirkningskraft verden rundt. Den norske forfatteren Jon Fosse er verdens mest spilte, levende dramatiker. Hans libretto fokuserer på Den Eldre Kvinnen (Nora), som ser tilbake på sitt liv og stiller seg en serie med spørsmål: Var valget å forlate min mann og mine barn for å realisere meg selv som menneske det riktige valget? Har livet mitt utviklet seg slik jeg ønsket og planla det?  Nora er i konstant dialog med seg selv, og også med sin tidligere mann, Mannen (Torvald Helmer). I hennes tilbakeblikk, så samhandler også Mannen med sin nye, yngre kone. Librettoet har alle ingrediensene til et godt drama.

Komponist: Du Wei, Librettist: Jon Fosse

 

KIBERGODYSSEEN, 2014

VANT KRIGEN, TAPTE FREDEN

Det blir sagt at ”seierherrene skriver historien”. Partisanene i Finnmark vant krigen, men tapte freden og retten til å fortelle sin egen historie.

Under Grunnlovsjubileet og Ytringsfrihetsåret 2014 slår Festspillene i Nord-Norge, Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester seg sammen med Barents Event om å lage en opera om Finnmarkpartisanenes skjebne og sviket de opplevde fra Norge, landet de hadde kjempet så hardt for under andre verdenskrig! En opera etter en idé utviklet av nå avdøde Anne-Lise Bernten i samarbeid med komponist Trygve Brøske og librettist Marianne Meløy.

KibergOdysséen er en opera om å aldri komme hjem og aktualiserer en betent problematikk i nyere historie som påvirker mennesker i Finnmark den dag i dag. I 2014 er det 70 år siden Finnmark ble befridd av sovjetiske styrker høsten 1944. Og det er god grunn til å hevde at Kiberg er det stedet i Norge der ytringsfriheten har vært mest begrenset etter 2.verdenskrig. Heltefortellingen om norsk motstandsbevegelse hadde ikke rom for Kibergpartisanenes skjebne, og en sentral del av vår norske historie har derfor blitt fortiet. Partisanenes skjebne ble lenge lagt lokk på og mange lot være å fortelle om sine opplevelser, selv for sin nærmeste familie.

Forestillingen løfter glemte helter frem i lyset og er en viktig påminnelse om fortielser i norsk historieskriving.

22. juni, Harstad- 15. sept., Bodø- 16. sept., Tromsø- 18. Sept. Vardø

Medvirkende

Idé: Anne-Lise Berntsen, Komponist: Trygve Brøske , Libretto: Marianne Meløy
 Regi / dramaturgi / scenografi / kostyme: Ivar Tindberg , Dirigent: Per Kristian Skalstad
 Orkester: Nordnorsk Opera og Symfoniorkester – Bodø Sinfonietta

Solister: Anneli Drecker, Terje Skonseng Naudeer, Marthe Werring Holmern, Siv Iren Misund, Lilly Jørstad, Kjetil Støa, Bror Tødenes, Andreas Elvenes.

 

LA TRAVIATA, 2013

Med en handling som feier Hollywoodfilmer og amerikanske såpeoperaer av banen, har denne operaen engasjert og berørt publikum i 160 år! I samarbeid med Den Norske Opera setter vi opp en av tidenes største operasuksesser - La Traviata- og feirer samtidig 200 års jubileet til Giuseppe Verdi

La Traviata er en opera i fire akter om kurtisanen Violetta  som tross motstridende følelser faller for den unge og lidenskapelige adelsmannen Alfredo Germont. De gifter seg og flytter vekk fra Paris - til et nytt liv i landlige omgivelser. Idyllen tar brått slutt når Violetta en dag får besøk av Giorgio, Alfredos far, og hennes fortid innhenter henne..

La Traviata tar opp sentrale spørsmål om moral, religion og samfunnets konvensjoner som preget samtiden.

Forestillingen er et samarbeid mellom Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og Den Norske Opera & Ballett.

Med: Birgitte Christensen, Marius Roth Christensen, Yngve Søberg. Dirigent: Rune Bergmann

 

DER SCHÖNE TOD 2013

I anledning Stemmerettsjubileet 1913-2013, presenterer Nordnorsk Opera og Symfoniorkester “DER SCHÖNE TOD - den vakre døden”  - en operainstallasjon i filmhistoriens og feminismens tegn. Forestillingen lar publikum møte karakterer som bl.a Carmen  og Isolde  i en serie dødsscener fra den romantiske operas absolutte klimaks. Konsertprogram: Verk av Catalani, Tsjaikovskij, Cilea, Korngold, Bizet, Britten, Purcell og Wagner.

Sopran: Nina Gravrok, mezzosopran: Marianne Beate Kielland, musikalsk arrangement og dirigent: Per Kristian Skalstad. Orkester: Tromsø Kammerorkester og Bodø Sinfonietta

 

FIGAROS BRYLLUP 2012, 2013, 2014

Både tårene og latteren sitter løst i denne herlige forviklingskomedien med vakre arier som perler på en snor, et samarbeid med Tromsø Musikkonservatoriet hvor flere av studentene har ledende roller i denne oppsetningen.

Dirigent og arrangering av musikk: Per Kristian Skalstad. Solister: Berit Norbakken Solset, Thomas Røshol, Hamida Kristoffersen, Alf Inge Selstad, Mette Bjerang Pedersen, Jannike Sara Hansen. Regi: Anders Alterskjær

 

BARBERERN I SEVILLA, 2012

Unge fremadstormende sangere sammen med rutinerte solister i miniversjoner av musikkhistoriens mest kjente operaer. Konsertprogram: Gioacchino Rossini, Barbereren i Sevilla, miniversjon i arrangement av Per-Kristian Skalstad. 

Dirigent: Per-Kristian Skalstad

Solister:
 Grev Almaviva: Fredrik Akselberg, Bartolo: Ketil Hugaas, Rosina: Berit Norbakken Solset, Figaro: Lars Eggen. Orkester: Tromsø Kammerorkester, konfransier: Katharina Jakhelln Semb, operasjef i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

 

LA BOHEME, 2012

Våren 2012 satt Nordnorsk Opera og Symfoniorkester opp Puccinis La Bohème med Nordnorsk Symfoniorkester og dirigent Christian Lindberg. 

I en av operahistorien mest romantiske drama, følger vi kjærlighetsparet Mimi og Rodolfo fra de møtes på julaften i Paris, gjennom en stormfull kjærlighetshistorie, brudd- og tilslutt gjenforeningen ved Mimis dødsleie. Puccinis musikk og beskrivelse av kunstnermiljøet i Paris er like uimotståelig, om man hører operaen for første eller tiende gang.

La Boheme hadde premiére mai 2012 og sangere fra hele landet strømmet til NOSOs prøvesang for roller i oppsetningen. Nærmere 50 sangere var på audition i Den Norske Opera i Oslo. I Tromsø var det åtte som prøvde å få seg en rolle gjennom prøvesynging.
 Sammen med regissør Sigrid Strøm Reibo som hadde regien på den nordnorske oppsetninga av Puccinins berømte opera, satt operasjefen i juryen som hadde den krevende oppgaven med å velge ut sangere til de ulike rollene.

Turné:
 Tromsø 5.-6.mai, Hammerfest 8.mai, Harstad 10.mai, Svolvær 12.mai og Bodø 14.-15.mai.

 

TESKJEKJERRINGA til operascenen!, 2011

Nordnorsk Opera trappet opp til 100 års- festen i 2014 for Alf Prøysen med å produsere en splitter ny norsk opera for barn om Teskjekjerringa!  Og hva var vel bedre enn en opera om det spennende og underlige livet til verdens minste kjerring?

I februar 2011, i forbindelse med premieren på den nye operaen, ga Gyldendal norsk forlag ut bildeboken Teskjekjerringa og prinsesse Pompadur. Dette er prosaversjonen av Trond Brænnes libretto. Bildeboken er illustrert av Annine Qvale. I forkant av dette, den 29. oktober 2010 lanserte Gyldendal norsk forlag Den store Teskjekjerringboka. Her har forlaget samlet alle fortellingene om Teskjekjerringa til en komplett samling, praktfullt illustrert av bildekunstner Annine Qvale.

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester er stolte over å ha bidratt til å formidle nye tolkninger av Alf Prøysens figur Teskjekjerringa  til nye generasjoner. 

 

VESLEFRIKK i internasjonal konkurranse, 2010

"Veslefrikk"  er et AdOpera! prosjekt, og er skapt av komponist Knut Vaage og librettist Torgeir Rebolledo Pedersen sto så for tur. Verdenspremièren på dette spennende verket ble lagt til Tromsø, og produksjonen reiste deretter videre til Bergen. I november fikk "Veslefrikk"  førsteprisen i den internasjonale operakonkurransen Mezzo Television Operacompetition. Forestillingen ble da direktesendt fra Ungarn i 40 land!

 

CARMEN med Symfoniorkesteret, 2010

Operahøsten i nord  åpnet med en forrykende produksjon av Bizets "Carmen" i Ingebjørg Kosmos skikkelse. Med Christian Lindberg i spissen for Symfoniorkesteret, fantastiske, hovedsaklig nordnorske solister og lokale korkrefter, ble dette en braksuksess med utsolgte hus både i Bodø og Tromsø.

 

VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE

ADOPERA!: AdOpera er et nasjonalt nettverk av operaprodusenter med formål om å styrke utvikling, produksjonskompetanse og fomidling av moderne opera og musikkteater med vekt på norske verk.

Gode eksempler på produksjoner Nordnorsk Opera og Symfoniorkester har gjort i samarbeid med AdOpera! de siste årene er Pelleas et Melisande  , av Debussy (Tromsø 2012), Et nytt Rekviem  , basert på på Requiem  av W.A. Mozart (Bodø 2011) og Veslefrikk  , barneopera av Knut Vaage og Torgeir Reboledo Pedersen (Tromsø 2010).

www.adopera.no

 

OPERA NORGE: Opera Norge er de norske operaprodusentenes nettverk, organisert som forening. I dag består Opera Norge av 22 medlemmer spredt over hele landet. Den Norske Opera & Ballett, regionoperaene, distriktsoperaene og en rekke andre operaaktører er medlemmer i foreningen. Foreningens formål er å ivareta medlemenes felles interesser og behov samt fremme de synspunkter som til enhver tid er representative for medlemmene. Videre skal Opera Norge fremholde musikkteatrets kunstneriske verdier og pedagogiske muligheter, arbeide for økt aksept for operakunstens rolle i kulturlivet, samt bygge kompetanse blant medlemmene.

www.operanorge.no

OPERASJEF:

Katharina Jakelln Semb

katharina@noso.no

mobil: 938 83 591

--

Generelle henvendelser

post@noso.no

mobil: 993 87 810