English

Symfonisk romantikk

Mussorgsky, Rakhmaninov & Brahms

Se datoer og billetter

Symfoniorkesteret byr på russisk senromantikk med en av Norges største pianister Håvard Gimse som spiller Rachmaninov. Du får oppleve symfonihistoriens siste store klassiker, "En natt på Bloksberg" inspirert av en eventyrlig heksefest på sankthansaften. Det blir også lengsel og dramatikk i Brahms med første symfoni - alt under ledelse av orkesterets førstedirigent Christian Lindberg.

Tre store, viktige og fantastiske romantiske verk står på programmet denne uken.

Mussorgskys symfoniske dikt, “En natt på Bloksberg”, ble skrevet med inspirasjon i et russisk sagn som forteller om heksenes sankthansfest på fjellet Bloksberg i nærheten av Kiev. Der høres heksenes dans og sopelimer i full fart igjennom luften. Før kirkeklokkene kimer, det blir dag og nattens trolldom brytes, dukker de mørke ånder opp.

Brahms første symfoni - et verk fylt med lengsel, dramatikk og håp - har blitt kalt Beethovens “tiende” symfoni (Beethoven skrev 9 symfonier) på grunn av de stilistiske likhetene mellom de to komponistene og disse to verkene.

Etter flere års depresjon ble Rachmaninovs andre pianokonsert et resultat av hans vei ut en periode uten komposisjoner og med personlige utfordringer. Verket ble dedikert til psykologen Nikolai Dahl, en mann som var sentral i gjenopprettelsen av Rachmaninovs selvtillit. Rachmaninovs verk har gjennom årene blitt hyppig brukt i et stort antall filmer, og man finner musikalske motiv fra pianokonserten i musikken til bl.a Frank Sinatra (“Full moon and empty arms”), Eric Carmen (“All by myself”).


Konserten er en del av abonnementsseriene Piccolo og Total i KulturHuset, Tromsø

Abonnement i salg nå.